"Onödig bullermätning" skapar frustration

Insändarskribenten menar att kommunen avser att genom miljökontoret tvinga på en enskild bostadsrättsförening kostnader för helt onödiga bullermätningar.

Insändarskribenten menar att kommunen avser att genom miljökontoret tvinga på en enskild bostadsrättsförening kostnader för helt onödiga bullermätningar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2019-11-16 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gamla Tunaforsfabriken med eftersatt underhåll inköptes av PEAB som byggde om fabriken till bostadsrätter efter kommunens anvisningar i ett bygglov.

Nu har en av 77 lägenhetsinnehavare anmält till kommunens miljökontor att forsen under Stålforsbron är störande. Vad gör då kommunen? Jo, man har tydligen tillräckligt med tid och pengar för att utfärda ett föreläggande för bostadsrättsföreningen Tunafors att "utreda möjliga bullerdämpade åtgärder och redovisa kostnaderna för åtgärderna".

Nu förhåller det sig så att Eskilstunaån flyter lugnt och stilla och vållar inte några olägenheter. I stället är bostädernas läge tätt intill vattnet mycket attraktivt och vi som bor där, upplever en förhöjd livskvalitet och har medvetet flyttat till det sjönära läget. 

Dammen vid Stålforsbron tillåter endast ett begränsat vattenflöde och någon egentlig fors bildas enbart vid de få tillfällen då vattennivån (med kommunens godkännande) skall sänkas i Hjälmaren, vilket sker några dagar vartannat eller vart tredje år. Den gamla Tunaforsfabriken  är uppförd i sten och tegel och har en tjocklek på väggarna som vida överstiger nutida byggstandard. Här tränger inga ljud från forsen igenom och bostadsrättsföreningen kan inte göra något åt vattenflödet. 

Tunaforsfabriken ligger i en central stadsmiljö intill en livligt trafikerad genomfartsgata. Där förekommer buller, men miljökontoret har helt inriktat sig på Eskilstunaån. 

Kommunen avser således att genom miljökontoret tvinga på en enskild bostadsrättsförening kostnader för helt onödiga bullermätningar. Uppenbarligen har miljökontoret pengar i överflöd. Jag anser att kommunens resurser i stället borde ägnas åt skola, vård och omsorg.