Semester! Njuter av sol och underbara havsbad.

Steg upp ur sängen och gick direkt ner till stranden, badade i morgonsol och ljumma vågor medan folk joggade eller tog sin morgonpromenad på stranden.

Men det finns smolk i bägaren.

Det brinner i Sverige! Varmaste sommaren sen mätningarna började för 250 år sedan.

Klimatförändringen gör att det är 100 gånger större risk för extrem värmebölja nu än det var under 1900-talet.

Och klimatförändringarna kommer definitivt att ha ekonomiska konsekvenser. Både stora och små skogsägare förlorar sina träd. Skördar torkar bort.

Är vi nu beredda att lägga en slant för framtiden och för klimatet? Inte bara för vår egen framtid, utan kommande generationers?

Är vi redo att ändra en del vanor och mönster som har visat sig vara destruktiva?

Och ja, Sverige måste ha tillräcklig beredskap för brand. Vi måste ha struktur, rutiner ledning och materiel för krisberedskap.

Men det räcker inte. Vi måste långsiktigt se till att få ner halten av växthusgaser i atmosfären för att hjälpa planeten att behålla ett drägligt klimat.

Ett sätt är att lägga avgifter på alla utsläpp av koldioxid. Sen låta avgiften stiga stadigt, i den takt det behövs. Och dela ut alla pengarna som kommer in månadsvis till medborgarna. Så som Klimatsvaret (CCL Sverige) föreslår.

Om vi kan genomföra detta kommer vi att få uppmärksamhet för vårt sätt att bidra till att lösa klimatkrisen, inte bara för att våra skogar och trädplanteringar brinner. Då kan kanske Sverige bli en förebild i ett positivt och konstruktivt avseende.

För klimatkrisen måste lösas globalt. Och Sverige är ett land på jorden som måste dra sitt strå till stacken.

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret CCL Sverige