Insändare Ingen i Eskilstuna kommun tycks veta vad som gäller, angående det införda så kallade passiva tiggeriförbudet i Eskilstuna. Inte ens kommunens egna jurist vet vad som gäller, utan hänvisar till polisen.

Trots påringningar och frågor får man inget klart svar. Att söka bidrag för att be om en hjälpande hand till en kostnad på 250 kronor är ju helt absurt. Speciellt när ingen i kommunen vet hur detta skall fungera.

Vad är passivt tiggeri? På vilken plats gäller det eventuella godkända tillståndet och så vidare. Tydligen är det okej att sälja lite bär, spela munspel, vissla, sjunga eller annat, då är det inte passivt tiggeri och man kan tigga var man vill.

Hur tänker beslutsfattarna, det är ju hur vagt som helst. Är det sådana saker våra hårt belastade poliser skall hålla på med frågar jag mig. Extra pappersarbete, tolkar och att bevaka köpcenter och jaga människor som ber om hjälp. Jag slås av tanken, vad är det för värld vi lever i?

I morgon kan det vara du eller jag som behöver ekonomisk hjälp. Skall vi då behöva betala 250 kronor för detta och sannolikt få ett avslag. Med nuvarande regler i Eskilstuna blir det ju rena vadslagningen om var man får sträcka ut en hand för att få ekonomisk hjälp (om man nu får ett tillstånd). Inga människor tigger eller ber om hjälp utan mycket starka skäl, fattiga människor gör det för att få hjälp till sig själva och anhöriga, oavsett härkomst. Önskar förståelse för detta.