Övrigt Politik Den här veckans slutspurt inför valdagen, innebär att de väljare som ännu inte röstat, delges allsköns valinformation från samtliga riksdags-landstings- och kommunpartier.

Tänkbart att många röstberättigade som inte följer den politiska debatten ingående kan känna viss tveksamhet, dels vilket parti som väljs eller att inte rösta.

Jag anser att det är varje medborgares rätt och plikt att vart fjärde år påverka den politiska processen.

Som socialdemokrat är valet självklart med tanke på att försvara den svenska modellen med det fortsatta arbetet att bygga och utveckla välfärdsfrågorna skola-vård-omsorg och inte minst arbetslivets villkor som bör prioriteras mer i debatten. Naturligtvis måste klimat- och miljöfrågorna tas på allvar - det brådskar!

Alla människors lika värde och rätt oavsett kön, etnicitet och religion är bärande fundament

i vårt demokratiska samhälle men som tyvärr alltmer utsätts för attacker av nazister och andra främlingsfientliga grupper.

Tyvärr sprider Sverigedemokraterna budskap som ofta grundas på fördomar, rykten och omedvetenhet. En kategorisk beskrivning - javisst men som baseras på SDs politikerförakt och populism med att fokusera på invandringen.

Ett tydligt bevis är Jimmie Åkessons alla utspel senaste dagarna, som andas högerextrema åsikter vilka bekräftades i SVTs utfrågning 1 september. En partiledare som visade osäkerhet när invandringsfrågorna övergick till skatter och övriga sakområden i politiken.

Ulf-Göran Widqvists SN-krönika 1 september beskriver klart de nationalistiska strömningar som högerextrema partier i flera europeiska länder påverkar och undergräver demokratin. Ditt vägval på söndag blir avgörande för framtiden!

Lars-Göran Pettersson (S)