Insändare Förra veckan rapporterade Eskilstuna- Kuriren om en händelse i Skiftinge där polisen drog en handfängslad man med ansiktet i marken och stoppade snö innanför hans tröja. Det var en boende i närheten som filmat händelsen och efter några dagar kom ytterligare ett vittnesmål.

I den inspelade filmen blev samma person även slagen av polisen. Reaktionerna på videon lät inte vänta på sig. Till min förvåning kunde jag läsa i kommentarerna på ekurirens fb, att många var positiva till polisens agerande. Inser inte allmänheten hur allvarligt det är om polisen använder våld emot en handfängslad person?

För tydlighetens skull vill jag först förklara att jag förstår att polisens arbetssituation kan vara både komplex och farlig, inte minst i Eskilstuna. Vi har många problemområden där kriminaliteten tagit över och polisen behöver givetvis använda sitt våldsmonopol i vissa situationer för att skydda allmänheten och sig själva.

Det som skiljer den här situationen ifrån det är att personen i videon är handfängslad, polisen tar sig alltså rätten att bruka våld mot en person som inte är ett hot. Om polisen kan agera såhär på öppen gata, tänk då vad som kan ske inne på en polisstation en natt när fel poliser arbetar. Hur man kan applådera polisens agerande i en sådan här situation är för mig helt ofattbart. 

Lever vi inte längre i ett rättssamhälle där alla är lika inför lagen? Oavsett vad som skett i en situation så har inte polisen rätt att ställa sig över lagen, det är ytterst viktigt eftersom polisen äger våldsmonopolet. Det räcker inte enbart med en utredning utav situationen, man måste gå till botten med om den här kulturen är utbredd inom Eskilstunapolisen. Sådana här situationer får aldrig någonsin uppstå i ett rättssamhälle.