Bland babushkor och bling-bling

En hord av små mulliga tanter hytter med nävarna och grymtar ilsket när vi kliver på fel buss mot Katarinapalatset.

Glad påsk! Tsaren överraskade frugan med guldvagn i diamantägg. Alltmedan resten av ryssarna svalt.

Glad påsk! Tsaren överraskade frugan med guldvagn i diamantägg. Alltmedan resten av ryssarna svalt.

Foto: Sergey Ponomarev

Krönika2019-11-23 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KRÖNIKA

 Alla sju för tankarna till karikatyrer av rysk matrona och med en sådan går man inte frivilligt i envig.  Om detta på något sätt kan uppfattas som nedvärderande eller kränkande gentemot babushkornas släkte så kan här påpekas att vi som hutas åt knappast heller är några sylfider. Vi kan själva bli tagna för huligantanter vilken dag som helst. Men nu står vi i vägen och brudarna är alldeles uppenbart urless på vilsna turister som inte har vett att åka på guidad tur utan istället envisas med att försöka navigera sig fram i den ordinarie kollektivtrafiken trots att de bakochframvända bokstäverna är omöjliga att tolka. 

Men annars är Sankt Petersburg fullt av hjälpsamt folk som trots språkförbistringen baxar upp oss på rätt spårvagn, visar hur polletterna i tunnelbanan funkar, pekar ut riktningar och till och med lyfter oss på fötter igen efter en luftfärd i ishalkan på Nevsky Prospekt. 

Det är bärnstensrummet vi vill se, det legendariska i tsarens jättelika sommarpalats utanför stan. Originalet är försvunnet, för under andra världskriget monterade nazisterna ner hela härligheten och skjutsade iväg det till Königsberg som numera är ryska Kaliningrad. Sedan dess har ingen sett röken av stenen, dyrbarheterna är som uppslukade av jorden. Men ett tyskt gasföretag har pröjsat för en rekonstruktion och besökare från hela världen strömmar till för att få förnimma tjusningen av ofattbar rikedom.

På Faberge-museet är det också trängsel. Vi flockas och förundras runt äggen som tsaren varje år beställde till påsk av juveleraren Fabergé.

Ena året ett ägg med förgylld höna innanför skalet, andra året ett diamantbestrött klockägg och det tredje ett litet guldlok istället för gula som innanmäte - alltmedan skalet pryddes av transibiriska järnvägen. 

Varje ägg sysselsatte ett dussintal juvelerarkonstnärer under ett helt år.

Visst katten är det bländande på både längden och tvären. Men "Vad nyttar det te?" som Astrid Lindgren skulle ha uttryckt saken.

Själv känner jag mig helt tom vid åsynen av allt detta bling-bling och kan bara tänka på alla de andra ryssarna som höll på att svälta ihjäl samtidigt som tsaren lekte sig fram genom livet. 

Nu fick ju tsarfamiljen vad den tålde när revolutionen väl rullade in. Trots att de inte postat vare sig bärnsten och diamantägg på Instagram gick det ändå så småningom upp för deras medryssar att välståndet var en smula ojämnt fördelat. 

Nog önskar man att de kommit till sans lite tidigare. 

Bärnstensrummet monterades ned av nazisterna och har inte setts till sedan andra världskriget.
Bärnstensrummet monterades ned av nazisterna och har inte setts till sedan andra världskriget.