Ledare Det är svårt att inte misstänka att regeringen hade kunnat agera snabbare, när det gäller att försöka få hem IS-terroristernas barn till Sverige.

Inte för att den juridiska situationen är enkel. Det måste göras individuella prövningar och utredningar.

Men andra europeiska länder har tagit hem minderåriga från samma syriska läger, där bland annat sju föräldralösa barn med svensk mamma befinner sig.

Som Mats Svegfors (M) sa i SVT:s Agenda på söndagen borde en generell insats påbörjas, enligt en lag som han varit med och arbetat fram som säger att staten ska vara beredd att gripa in när en större kris eller katastrof drabbar många svenskar utomlands. Det håller inte att säga att små barn på ett, fem eller åtta år ska söka sig till en svensk ambassad för att få stöd.

Därför är det hoppfullt att åtminstone tonen har ändrats. I fredags skrev utrikesminister Margot Wallström (S) på Facebook att det inte ska ”råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige”. Det är en svängning jämfört med för några veckor sedan, när tonen från det offentliga Sverige var mer skeptisk.

Dessutom är det värt att komma ihåg att det är ett allmänintresse att Sverige gör sitt yttersta för de här barnen.

Visserligen ska insatserna i första hand göras för deras egen skull. Vi kan inte lämna minderåriga med svenska medborgarskap eller koppling till Sverige i ett läger där det är ont om mat och sjukvård och gott om sjukdomar.

Men därutöver måste barnen komma därifrån för att inte radikaliseras och utgöra ett framtida säkerhetshot mot länderna som lämnade dem i sticket i slutet av 2010-talet. För det råder inga tvivel om att det är skadligt att växa upp i extremistmiljöer. Inte heller att samhället riskerar att få betala mångdubbelt under de kommande decennierna om det inte agerar i tid.

Därför är det betydligt säkrare och bättre för alla att ha barnen här än där.

Det tycker för övrigt även de kurdiska grupperna, som försöker bygga upp ett krigshärjat land och varken har tid eller resurser att hantera tusentals utländska barn.