Frågan är om BB är en av de värsta.

Visst kan arbetsmiljön för barnmorskorna höjas. Sannolikt behöver de bli fler för att orka, precis som det är med poliser, lärare och undersköterskor.

Och givetvis är många blivande föräldrar nervösa inför förlossningen. Särskilt om det är den första.

Däremot finns det ingenting som tyder på att helheten har blivit markant sämre för födande kvinnor. Tvärtom visar de senaste siffrorna från Socialstyrelsen, från 2014, bara på marginella förändringar under det senaste decenniet, vad gäller exempelvis förlossningsskador och de nyföddas hälsotillstånd.

Trots det sprids en luddig bild av förlossningskliniker i kaos. Exempelvis sa Ebba Busch Thor (KD), som födde sitt andra barn i februari, i en partiledardebatt tidigare i år ”you don´t wanna go there”, om sin BB-vistelse, utan att specificera vad som gått snett. Alla tittare förväntades förstå precis vad hon menade, eftersom de sannolikt följt den medierapporteringsom antyder att nästan ingenting är rätt.

Kruxet är att det inte stämmer.

Den skeva bilden hade kanske kunnat vara harmlös, men nackdelen med den senaste tidens högröstade debatt, som kulminerade för några veckor sedan när tusentals personer i 15 städer deltog i "En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset", är att det blir svårt att skilja stort från smått. För medan det inte kan anses vara ett problem att en av tio i vissa län hänvisas till ett annat BB än sitt förvalda, kan det på sikt bli problem om barnmorskor, likt lärare, flyr på grund av dåliga arbetsvillkor, även om patientsäkerheten just nu är god.

På samma sätt är det problematiskt om gravida skräms upp i onödan, på grund av att BB-debatten inte innehåller den väsentliga detaljen att en klar majoritet av alla förlossningar går strålande. Det gäller även när mamman haft oturen att bli sjuk som en följd av graviditeten eller om barnet av något skäl föds alldeles för tidigt.

Därför kan det vara värt att komma ihåg att det värsta som kan hända inte är att föda på ett annat sjukhus än man har valt. Inte heller att behöva åka bil i en dryg timme.

Det värsta som kan hända är att inte komma hem med en frisk bebis. Och på den punkten är svensk förlossningsvård i världsklass.