Vi kan se allt från panik där människor hamstrar toalettpapper till äldre och multisjuka som obekymrat sitter och fikar med barnbarnen i något köpcentrum. Samtidigt rasar människor i sociala medier på myndigheter - eller på varandra - för att ingen gör något.

Det enda vi vet är att ingen vet hur det kommer att bli. Inte säkert i alla fall. Situationen är ny, även om pandemier drabbat oss tidigare. För idag blir situationen mer utmanande då vi är sämre rustade på många sätt. Det finns inte längre beredskapslager i Sverige. Hela ekonomin är inriktad på Lean - just in time. Alla varor är ständigt på väg, inget i lager. Många verksamheter är redan hårt trimmade och byggda för att ingenting någonsin får fela. Inga överflödiga resurser. Kostnadseffektivt...

Samtidigt som många rasar över situationen, inser allt fler att vi ändå måste förlita oss på våra samhällsbärande institutioner. Smittskyddsenheten, MSB och ytterst regeringen. Men också medierna, som är helt centrala i informationsflödet. 

För vi kan se hur oumbärlig tillförlitlig information är. Trafiken på våra sajter i Sörmlands Media slår nya rekord. För att vara så tillgängliga vi kan har vi valt en strategi att lägga all samhällsviktig information öppet - tillgänglig för alla. Vi uppdaterar i samma stund informationen når oss. Och vi gör det dygnet runt.

Men som företag börjar även vi märka konsekvenserna av detta virus. Fler och fler blir sjuka.

Vi ber därför redan på förhand om förståelse för att din tidning och sajt inom kort kan se annorlunda ut. Det som är viktigast är nyheter om pandemin. Hamnar vi i en situation då många inte kan arbeta för att dom är sjuka, har sjuka barn eller om skolor stänger så kommer papperstidningen bli tunnare. Vid behov prioriterar vi om resurserna från sport, kultur, familje och lägger dem på nyheter om pandemin. Det kan också bli en situation då vi får svårt att trycka eller dela ut en tidning. 

Vårt första prio blir därför sajt och app - då kan vi uppdatera dig omedelbart om vad som händer i pandemins spår. 

Det kommer bli en prövningens tid. Jag ber er därför att värna om varandra, undvik att sprida smitta vidare genom att hålla dig hemma om du har förkylningssymtom -  vi måste skydda de svaga och äldre. Och stötta de lokala företag som finns på våra orter om ni kan. Handla lokalt. Och framförallt - ta hand om varandra!