Signerat I reklamfilmer är det okej att ge en vinklad version av verkligheten och måla upp bilden av att total lycka går via ett schampobyte eller att dricka rätt sorts läsk. Det är inte lika okej att dra till med rena lögner eller grova svartmålningar. Särskilt inte när det sker med andra i skottgluggen.

Ta LO:s senaste film. Där rämnar marken bokstavligen under människor som nyss var förälskade tonåringar och glatt cyklande barn. Plötsligt ersätts blå himmel av mörka moln och hotfulla blixtar. Allt medan speakerrösten säger: "Sverige var världens mest jämlika land. Men något hände. Vårt samhälle delades upp i de som har – och de som inte har. Om det började så här, hur ska det då sluta? Det är dags att ta tillbaka jämlikheten."

 

Även om det inte framgår vilket årtal LO har som noll, när Sverige peakade, tyder kläder, frisyrer och prylar på att det var ungefär samtidigt som SVT spelade in "Ebba och Didrik". Alltså 1980-tal.

Och här har LO rätt i en sak. Inkomstskillnaderna har ökat sedan dess, framför allt på grund av ökade kapitalinkomster, som det står var och en fritt att ha åsikter om. Däremot är det inte okej att antyda att samhället efter det har delats upp i de som har och de som inte har, eftersom det inte är sant.

Enligt SCB:s "Inkomstrapport 2015" har samtliga inkomstgrupper högre ekonomisk standard i absoluta termer, om man jämför verkligheten under det tidiga 1990-talet med verkligheten i mitten av 2010-talet. Kakan att dela på har alltså växt med åren, vilket bland annat beror på att reallöneutvecklingen från 1995 till i dag har varit 60-70 procent, medan den 1975-1995 låg på noll.

 

Den nylanserade filmen är inte första gången som LO använder sina medlemmars pengar för falsk propaganda. Under valåret 2018 målade de i en annan film upp en nidbild, där det hävdades att ett maktskifte skulle innebära att "vi" blir av med våra jobb, att det inte kommer finnas några fasta anställningar och att ingen får bli sjuk, skaffa barn eller bli äldre.

Precis som nu var påståendena rent nonsens och det är både onödigt och ohederligt av LO att skönmåla en dåtid som aldrig har funnits, svartmåla en nutid som formats av olika regeringar och skrämmas med en framtid som ingen har en tanke på att skapa. 

Om TCO betett sig på samma sätt, hade jag starkt övervägt att lämna mitt fackförbund.