Fel att godkänna Biltemas skylt

.

.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Ledare2019-11-14 15:55
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Politiker i Eskilstunas stadsbyggnadsnämnd visade sig vara oeniga med tjänstemännen om Biltemas skylt i Skiftinge. Tjänstemännen förordade avslag. Politikerna – med undantag för MP och V – ville annorlunda och godkände i onsdags bygglovet för skylten.

Det borde de inte ha gjort. 

Saken är i grunden väldigt enkel. På våren 2018 meddelade Biltema att man ville bygga ett varuhus i det nya handelsområdet intill E20. Några månader senare antogs en detaljplan för området som uttryckligen säger att fristående pyloner (en sorts pelarkonstruktioner) och skyltar inte är tillåtna.

Ja, Ica Maxi har sedan tidigare en skylt i detaljplaneområdet. Men den kom upp innan den nya detaljplanen vann laga kraft och är inte i närheten av det som Biltema vill sätta dit – en anskrämlighet på 15 gånger 2,6 meter, 30 meter upp i luften, som tar över hela utsikten från alla håll.

Biltema menar att signaturskylten är viktig för företagets marknadsföring. Det är den säkert – ju större desto bättre. Men det är svårt att se varför inte en fasadskylt skulle fungera tillräckligt bra från allmänhetens utgångspunkt, om man samtidigt väger in andra intressen, som viss enhetlighet i ett områdes utseende. 

En kommuns beslutsfattare bör ha tillräckligt med självförtroende för att upprätthålla den typen av estetiska krav. Etableringen av Biltema, som köpte marken redan 2005, står inte och faller med en skylt. Eskilstuna, E20 och avfarten ligger där de ligger, vilket lär vara avgörande för beslutet att bygga varuhuset där.

Politikernas val att, på tvärs mot tjänstemännens inrådan, frångå detaljplanen kan knappast ses som något annan än favorisering av ett enskilt företag. Det som återstår är att grannar till det tilltänkta bygget kan överklaga bygglovsbeslutet till länsstyrelsen. Det är ett långskott – sådana överklaganden går sällan hem – men också ett som är värt att ta. Någon ordning får det faktiskt vara.