Valet 2018 är Sverigedemokraternas stora framgång. Det är också ett starkt val för Vänsterpartiet, för Kristdemokraterna och för Centerpartiet. Om vi tittar på väljarstöd. Det är inte givet att valframgångarna leder till större inflytande. Inte ens för SD.

I skrivande stund är valet inte avgjort. Vi får bedöma tendenser i de resultat som hittills har räknats på valnatten fram till 22.30. En uppdaterad ledare kommer att finnas på sn.se, när vi vet mer om resultaten. Likväl verkar en sak vara tydlig. Den sittande regeringen har inte samlat tillräckligt stöd. Stefan Löfven (S) bör alltså tacka för sig och avgå. Helst innan den nya riksdagen samlas.

De rödgröna är långt ifrån egen majoritet och Allianspartierna har sagt sig rösta nej till en Löfven-ledd regering. Därmed finns inget utrymme för Socialdemokraterna att som det brukar heta ”regera vidare”. Sverige måste få en ny regering. Den gamla är slut. Det högsta priset för mandatperioden betalas av Miljöpartiet. Partiet ser ut att hänga kvar i riksdagen, men inte mycket mer än så.

Socialdemokraterna verkar ha mobiliserat bättre än väntat på slutet och det kan visa sig vara den faktor som gör rödgrönt större än Alliansen. Därmed ökar just Socialdemokraternas chanser att komma tillbaka till statsministerposten. Men då utan MP och på villkor att det tolereras av något eller några partier inom nuvarande oppositionen.

Oddsen på detta är samtidigt allt annat än förmånliga. Den samlade vänstern i svensk politik gör sitt svagaste val sedan den allmänna rösträttens införande.

Inte heller Alliansen verkar kunna ta hand om statsministerposten utan stöd från antingen rödgrönt håll eller Sverigedemokraterna.

Det mesta talar för att vi med valet 2018 kommer att börja på ett nytt kapitel i svensk politik. Så länge SD står starkt och vid sidan av är den traditionella blockpolitiken inte densamma. För det skulle exempelvis kunna räcka med att SD röstar på ett gemensamt förslag från M och KD för att de rödgröna ska förlora en votering.

Centerpartiet kan räkna in ett rejält kliv uppåt. Partiledaren Annie Lööf har lyft partiet från krisläget mitt i förra mandatperioden till en tydlig position som Alliansens nästa största parti. Frågan är hur det ökade stödet kan användas för att få till bästa möjliga regering för Sverige.

Nu börjar positioneringsspelet. När riksdagen samlas kommer Socialdemokraternas Stefan Löfven att förlora en förtroendeomröstning, om han inte avgår innan dess. Nästa steg blir en förfäktning utifrån de nya förutsättningarna, om talmansposten. Där kommer vi få se en första positionering mellan Socialdemokraterna, Alliansen och Sverigedemokraterna.

Därefter kommer den stora frågan upp. Vilka partier bildar regering? Varken de rödgröna eller Alliansen verkar ha stöd nog. Det gäller att inte ha en majoritet emot sig i riksdagen – och dessutom kunna få igenom sin budget. Känslan på valnatten är ändå att Ulf Kristersson ligger närmast till.