Ledare I tisdags meddelade Jesper Ek, gruppledare för Liberalerna i Katrineholm, att han tänker lämna gruppledarskapet av familjeskäl. Däremot är han kvar i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Vem som tar över återstår att se, men om kriterierna är att man ska sitta i kommunfullmäktige, antingen som ordinarie ledamot eller som ersättare, är kandidaterna få.

 

Liberalerna i Katrineholm har dock större problem än att utse en ny gruppledare. När Ek tog över efter Ewa Callhammar i slutet av 2018, eftersom hon valde att satsa på regionpolitiken även om hon sitter kvar i kommunfullmäktige, var Katrineholms liberaler i kris.

Under året hade deras första listetta dragit tillbaka sin kandidatur, efter att ha avslöjats med att ha gjort främlingsfientliga inlägg på Facebook. Ett halvår senare, med bara några veckor kvar till valet, hoppade även det nya förstanamnet av, efter att han fått strafföreläggande för tre fall av hemfridsbrott.

 

Sedan dess har skandalerna lyst med sin frånvaro och Jesper Ek verkar generellt ha gjort ett bra jobb. Både med att hålla ordning på partiet och genom att utgöra en aktiv opposition, vilket är nog så viktigt i en kommun som styrs av en giganternas koalition, bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna.

Däremot var han "bara" partiets elftenamn på kommunlistan i det senaste valet (tia efter att förstanamnet kastat in handduken), vilket tillsammans med de båda hastiga avhoppen vittnar om att Liberalernas återväxt i Katrineholm är svag. Annars hade man dels inte valt listettor som saknade tidigare erfarenhet av att axla tunga politiska uppdrag. Dels haft fler personer högre upp på listan som kunnat ta ett kliv framåt.

 

Därför måste partiet, oavsett vem som väljs till ny gruppledare, jobba stenhårt med återväxten. Steg ett kan vara att Ewa Callhammar under en period axlar både rollen som gruppledare för Liberalerna i regionen och i Katrineholm. Steg två är att försöka få en eller helst flera nya förmågor att växa in i politiken för att kunna ta sig an tyngre uppdrag på sikt.

Till valet 2022 behöver Liberalerna ha minst en toppkandidat som kan hantverket, vill sitta som gruppledare mandatperioden ut och har gått igenom nödvändig bakgrundskontroll. Liberalerna får inte ännu en gång köpa grisen i säcken när de spikar sin valsedel.