Nya uthyrningsregler för minskad segregation

Det kommer att bli hårdare krav på inkomst för att hyra lägenhet hos Eskilstuna Kommunfastigheter i bland annat Fröslunda, skriver Bertil Andersson.

Det kommer att bli hårdare krav på inkomst för att hyra lägenhet hos Eskilstuna Kommunfastigheter i bland annat Fröslunda, skriver Bertil Andersson.

Foto: Niklas Holm

Replik2019-10-20 15:15
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Svar på ledaren ”Ett dåligt sätt att sälja bostäder” (14/10).

I Kommunfastighets (Kfast) uppdrag som allmännyttigt bostadsbolag ingår att bidra till att Eskilstuna är en bra plats att leva och bo på samt att motverka segregation. I dagsläget finns det alltför stora skillnader mellan olika stadsdelar och en sak som skiljer mycket är arbetslösheten.

I bostadsområdena Brunnsbacken, Fröslunda och Lagersberg är arbetslösheten betydligt högre än genomsnittet i Eskilstuna. För att minska skillnaderna har vi infört krav på inkomst från arbete, pension eller studiemedel för att teckna ett nytt kontrakt i dessa områden. Syftet är att fler personer med arbete ska flytta dit och att personer utan arbete ska söka sig till andra bostadsområden.

I våra övriga bostadsområden gäller samma inkomstkrav som tidigare. Det betyder att man kan teckna kontrakt där även om man har a-kassa, etableringsersättning eller försörjningsstöd. Personer utan arbete är alltså fortfarande välkomna att söka bostad hos Kfast men vi vill bidra till att personer med och utan arbete bosätter sig i samma områden, för att minska segregationen.

De närmaste åren finns det stora behov av investeringar i välfärden i Eskilstuna kommun. Som en del av kommunkoncernen behöver Kfast vara med och bidra till de investeringarna, vilket vi nu gör genom en fastighetsförsäljning.

Halva reavinsten på bostäderna som säljs stannar kvar i Kfast och stärker på så sätt även Kfasts ekonomi. Försäljningen bidrar till att Kfast kan minska sin skuldsättning i samband med nybyggnation och underhåll av befintliga fastigheter.

Bertil Andersson (M)
Styrelseordförande Eskilstuna Kommunfastigheter AB