Ledare Det finns olika sorters svinn, som matsvinn och klädsvinn, som beror på olika saker. Det samtliga har gemensamt är att de är onödiga, eftersom de innebär att vi inte använder det som produceras på bästa möjliga sätt.

Så är det även med välfärden, där skattepengar går till välfärdssvinn. Alltså välfärd som är planerad och betald, men aldrig blir av, men kostar nästan lika mycket i alla fall.

 

Ta Folktandvården i Sörmland, som tidningen nyligen rapporterade om. Förra året dök cirka 17 000 patienter inte upp på sina inbokade besök. 

I pengar handlar det om mellan 1 500 och 2 000 kronor i timmen, där den frånvarande patienten bara debiteras på en liten del. Totalt gick värden för runt 30 miljoner kronor till spillo – i ett enda län.

I tid handlar det om att tandläkarstolen hade kunnat besökas av andra, vilket sannolikt hade gjort att många av de 3 000 personer som står i kö hade fått sina tänder undersökta. Det råder brist på vårdpersonal och få kan rimligtvis tycka att det är som det ska när tandläkare och tandhygienister sitter sysslolösa på skattefinansierad arbetstid, samtidigt som många behöver deras hjälp.

 

Samma sak gäller sjukvården. En av de vanligaste orsakerna till att operationer ställs in är att patienten avbokar eller uteblir.

2017 ställdes nästan 3 000 planerade operationer in på grund av sena avbokningar eller frånvarande patienter, och eftersom en operationssal med personal kostar cirka 12 000 kronor i timmen, och varje operation i snitt tar 60 till 90 minuter, blir merkostnaden för skattebetalarna flera tiotals miljoner om året (Dagens Medicin, 26/2-2018).

 

Ett tredje exempel är barnomsorgen, där många föräldrar anmäler att barnen ska vara i förskolan, exempelvis under skollov, men sedan uteblir. I Katrineholm dyker i snitt en tredjedel av barnen inte upp, vilket gör att många förskolor periodvis har laddat med mat och personal för betydligt fler 1-5-åringar än nödvändigt.

Precis som när patienter inte kommer till tandläkaren eller sjukvården är det slöseri på resurser. Det är orimligt att välfärdspersonal står redo att ta emot anmälda medborgare, som struntar i att komma, och låter skattekollektivet ta notan.