Försjunken i tankar på Näshulta kyrkogård. — Det var en väldigt speciell känsla att sitta där vid mina förfäders gravar. Jag har vuxit som människa av mina erfarenheter i Sverige, konstaterar Dylan Ratell. Foto:

Allt för Sverige-Dylan: "Jag kommer definitivt tillbaka till Eskilstuna"

Intervju

Han älskar det svenska "lagom", som förändrat hela hans liv. Han älskar julen, och får på första gången på flera njuta av den tillsammans med familjen. Och, visar det sig, "Allt för Sverige"-vinnaren Dylan Ratell älskade Eskilstuna redan innan han visste att han hade sina rötter i Näshulta. Hit återvänder han så snart det bara går.

Eskilstuna-Kuriren når honom på ett hotellrum i västra Kanada några dagar före julafton.

Musikalen Chicago har blivit det stora flaggskeppet i Dylan Ratells artistkarriär. Rollen som Mary Sunshine, mannen som klär sig i kvinnokläder, har han spelat såväl på turnéer världen över som på Broadway. Och nu är han med i uppsättningen som är ute på en stor turné runt hela Nordamerika. Han får fem dagar ledigt över jul innan det är dags att inställa sig i Miami igen.

— Mary Sunshine är fortfarande rolig att spela. Det är mycket make up som ska på varje kväll, skrattar han.

— Som artist för du en skakig tillvaro, det kan vara svårt med inkomsterna, och jag är tacksam över att Mary Sunshine ger mig både lön och möjligheten att få resa mycket och se hela kontinenten. Men nu är jag redo för en ny roll.

Och högt upp på önskelistan i jul står drömmen om att så småningom få in en fot i den svenska musikalvärlden.

— En roll i en uppsättning i Stockholm, en lämplig studieplan, en sponsor eller en svensk make – det är väl de bästa chanserna för mig att bli svensk, säger han med nya hjärtliga skratt.

— För jag vill fortfarande leva i Sverige framöver.

Han kom utan några större förhoppningar åt något håll, vann hela tävlingen och förälskade sig totalt i Sverige, sitt arv och sin familj. Programledaren för "Allt för Sverige", Anders Lundin, blev en god vän. Foto:

Sedan han kom hem i somras har han och hans agent jobbat på framtidsplanerna. Dylan var först inställd på att åka tillbaka till Sverige så snabbt det bara gick, men att byta land med allt vad det innebär utgör en lång process har han insett.

Dessutom hände mycket inuti honom som krävt bearbetning.

— Det var som att komma hem som soldat från kriget, om du förstår. Jag var förändrad som människa, och fick ägna lite tid åt att bygga upp mitt liv på nytt. Framför allt har jag fått nya familjevärderingar, och har numera en mycket närmare relation till min familj.

— Jag antar att den största läxan jag lärde mig i Sverige var att bli mer "lagom". Att inte kasta mig iväg huvudstupa i nya projekt utan jobba mer långsiktigt och genomtänkt.

Han är oerhört glad och tacksam över att han tog beslutet att medverka i tv-programmet just i år, för han håller med om att deltagargruppen var speciell och snabbt fick en fin sammanhållning

— Vi hade en härlig dynamik, och det är ju inte så konstigt. Under ett par veckor lever du tätt tillsammans med andra i samma speciella situation, isolerad från ditt vanliga liv. Du lär dig massor av nya saker om både länder, människor och inte minst dig själv.

— För att hoppa på en sån här grej måste du nog vara lite speciell, vara en sökare på ena eller andra sättet. Jag kom ut ur vår bubbla gladare och mer balanserad, med en starkare känsla av vad som är viktigt i livet.

— Jag har aldrig pratat så mycket om mitt svenska arv med pappa och farmor tidigare. Nu gör vi det, och det är så underbart roligt att få dela mina erfarenheter med dem. Jag skulle älska att ta med dem till Sverige, Eskilstuna och Näshulta, säger Dylan. Foto:

Dylan har varit aktuell för "Allt för Sverige" tidigare säsonger, avslöjar han, men Chicago har kommit i vägen.

— När det nu passade och jag åkte, gjorde jag det med ett tomt bankkonto, en lite planlös framtid och utan några större ambitioner. Jag såg det mest som ett kul tillfälle att få resa till Sverige. Som de flesta andra amerikaner hade jag inte ägnat mina förfäder och mina rötter speciellt många tankar.

Men numera går tankarna desto oftare till hans farmors farfars far Lars Erik Olsson, född 1840, och hans familj på gården Olofslund i Näshulta. Sonen Karl var den som ensam utvandrade till Amerika 1902, och startade sin egen familj i Bay City, Michigan, där Dylans familj fortfarande bor kvar.

Han hade aldrig trott att han skulle bli så förälskad i Sverige och komma att känna sig så hemma som han gjorde. Dylan Ratell vill definitivt bosätta sig i Sverige framöver Foto:

Han kommer aldrig att glömma känslan när han vandrade runt på den vackra mark som hans förfäder levt på och brukat.

— Jag hade en tid hemma när jag varken uppskattade min familj eller vad i övrigt jag hade i livet. Men att få läsa om Lars Erik, som arbetade hårt och gjorde något bra av sitt fattiga liv, och som hade lyckan att bli förälskad flera gånger genom åren, ger mig hopp. Jag som önskar att få bli riktigt kär åtminstone en gång i livet. Och Karl jobbade på pianofabrik innan han blev pastor. Jag jobbar också med pianon kan man ju säga.

— Jag insåg att jag varit olycklig i ett liv fyllt av förmåner. Jag skämdes lite över att först vid 27 års ålder komma till den insikten.

Dylan och hans pappa har inte pratat så mycket om Sverige förr. Det gör de nu.

— Det är så roligt att få dela mina erfarenheter och all fakta om vår familj med pappa, mamma och farmor. Jag skulle så gärna vilja visa dem allt jag älskar med Sverige.

— Jag hade gissat att jag skulle få träffa kanske tio släktingar. De var väldigt många fler, det blev lite överväldigande, fnissar Dylan, som njöt av dagen på Plevnagården i Malmköping. Foto:

Han har tät kontakt med flera av de svenska familjemedlemmar han mötte på släktkalaset i Malmköping. Sedan det blivit officiellt att han vann kan de ha en mycket mer öppen och rolig relation i de sociala medierna. Han hoppas kunna hälsa på dem igen i sommar, och skulle gärna kombinera släktmöten med Stockholm Pride.

— Och jag kommer definitivt tillbaka till Eskilstuna, säger han plötsligt.

What?

— Vi hade ett par inspelningsfria dagar mitt i produktionen och blev inkvarterade i Eskilstuna. Så vi bodde där ett par nätter, och det var innan jag ens hade haft min dag och fått veta att mina förfäder kom från Näshulta. Cool, huh?

— Jag älskade verkligen Eskilstuna, en väldigt fin och rolig stad som jag gärna spenderar mer tid i.

Men som bostadsort lockar nog Stockholm mer, och inte enbart tack vare storstadspulsen.

— Jag träffade en väldigt trevlig man i Stockholm när vi var där, och han har varit här och hälsat på. Vi får se vart det tar vägen.

Dylan Ratell

Ålder: 27 år

Bor: New York

Familjen: Finns i Bay City, Michigan där han växte upp med föräldrar och två bröder. Och numera har Dylan också kontakt med sina många svenska släktingar, som till stor del bor i Stockholm och runt Eskilstuna. Dejtar en svensk man.

Om vänskapen med övriga programdeltagare: "Jag har kontakt med flera av dem, och ville verkligen gå på Toris och Nathans bröllop. Men jag hinner inte dit utan hoppas kunna träffa dem senare under turnén. Kanske kan vi åka till Sverige tillsammans."

Om julfirandet: "Jag älskar jul och efter Sverigeresan älskar jag verkligen min familj igen, vilken perfekt kombination jag får. Jag har inte varit hemma över jul på tre år på grund av jobb."

(Tori Milar och Nathan Younggren var två andra deltagare i årets "Allt för Sverige". De förälskade sig under inspelningarna och gifter sig på nyårsafton.)

Tre bra saker med Sverige

"Den sociala etiketten, svenskarna är ett så trivsamt artigt folk. Farmor lärde mig tidigt vikten av att vara artig."

"Lagom-idén. Den där tanken om balans i tillvaron är verkligen till stor hjälp i mitt liv, jag applicerar den på det mesta. "

"Och sommaren förstås. Jag förstår verkligen svenskarnas behov av att "passa på" under sommaren. Allt ska hinnas med under de fantastiska ljusa veckorna."

Tre bra saker med USA

"Det finns fördelar med kapitalism, där till och med åsikter ger inkomster och där invånarna är nyskapande och idérika, även om vi måste jobba väldigt hårt för att få den allmänt goda livskvalitet som jag uppfattar ingår i den svenska kulturen. Varje sekund är pengar i ett kapitalistiskt samhälle."

"Variationen. I vårt enorma land finns allt, från berg till hav, prärier, skogar och sjöar, landsbygd och storstäder."

"Vi har fördelen att få vara globala trendsättare inom många områden. Trender startar i Kalifornien och sprider sig österut."

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäshultaUSAKultur/NöjeTvbarn och familj
Relaterat