Eleverna i klass 3a på Ärla skola jublade efter att de fått beskedet att de vunnit 1500 kronor. Foto:

Ärla-elever vann reportagetävling

Ärla

Elever på Ärla skolan tjuvstartade julen i måndags med paketöppning och 1500 kronor rätt ner i klasskassan.

På krokarna ute i korridoren hänger blöta kläder. Det är nämligen första skoldagen den här vintern med snödrivor på skolgården.

Eleverna har just öppnat ett litet paket i klassrummet när de får höra att hela klassen vunnit 1500 kronor till klasskassan. Förvåningen är stor och likaså glädjen. Förslagen om vad pengarna ska användas till är minst lika många som elever i klassen.

– Vi kan åka till Mexiko, föreslår en kille på andra bänkraden.

– Nej! Vi åker till Boda Borg säger en tjej.

Ett förslag som verkar gillas av de flesta är att spara pengarna tills de slutar sexan.

Priset och pengarna delades ut av MiniBladet som arbetar med olika tidningar och skolor runt om i Sverige. Under skolåret har eleverna engagerat sig i tidningsläsning, skrivit artiklar och lämnat in bidrag till tävlingen.

De flesta eleverna i klassen har gjort enkäter med olika frågor. Matilda Lamminen gillar att skriva och hon passade på att göra ett reportage om ponnytrav, som alltså vann juryns röst. Matilda har hållit på med ponnytrav sedan hon var jätteliten och det är ett stort intresse hon har. Men hon gillar också att skriva.

– Matilda är klassen författare, berättar läraren Malena Andersson.

– Ja det är sant! Jag håller på att skriva en bok om klassen, svarar Matilda.

Ingen i klassen hade nog räknat med att de skulle vinna. Däremot blev det en glad överraskning, som en tidig julklapp.

Juryns motivering

Priset i kategorin Reportage går till klass 3a på Ärla skola i Eskilstuna kommun för reportaget: Ponnytrav av Matilda Lamminen.

Ponnytrav är ett informativt reportage om ett ovanligt och intressant ämne. Texten är välskriven och Matilda har gjort ett bra urval av information samt förklarat på ett tydligt sätt för läsare utan förkunskaper om ämnet. Den välkomponerade bilden är framför allt det som får läsaren att uppmärksamma reportaget. Bildtexten kompletterar bilden fint. Priset är på 1500 kronor och går till klasskassan.

MiniBladet

MiniBladet är ett fristående material för barn. Minibladet är partipolitiskt och religiöst obundna och står för en objektiv och aktuell journalistik. Minibladet drivs av sin egen redaktion som sedan samarbetar med flera lokala dagstidningar ute i landet.