Bo Nitzler till minne

Till Minne

Bo Nitzler, Eskilstuna, har gått bort i en ålder av 69 år. Närmast anhöriga är familjen och vännerna.

En äkta stockholmare och ”Ekenkis” från Katarina församling har gått bort och lämnat oss syskon, släkt och vänner, i stor sorg och saknad.

Han var oss kär, vår lillebror. Fanns omkring oss och visade tydliga tecken på att även han ville vara delaktig i livet. Började sin bana i Katarina Norra folkskola, fortsatte i Stockholms Tekniska realskola, Åsö gymnasium och fick där sin ingenjörsexamen. Blev en yrkesman av en modell som kanske inte längre är möjlig, noggrann i allt det han företog sig, förutseende och vid behov mycket bestämd.

Värnplikten kom han av familjeskäl att fullgöra vid Västerbottens Regemente och fick då, som en extra bonus, upp ögonen för det norrländska landskapets skönhet och lockelse.

Hans första anställning kom att bli som konstruktör i ett stort svenskt företag inom cellulosa- och pappersmassaindustrin. Mötte Berit och kärleken, bildade familj, fick barnen Daniel och Karolina och flyttade så småningom till Eskilstuna och fick anställning på Eskilstuna Energi och Miljö med energifrågor.

Efter pensioneringen kom han så åter att under ett par dagar få andas Norrlandsluft igen och låta blicken svepa över ensliga hus och ändlöst vindlande skogar. Ja, också en sommardag stifta bekantskap med författarbyn Hjoggböle och huset med det rutiga taket där jag, som skriver, är född.

Ja, en sväng in mot Lubboträsk hann vi också med, byn där handlingen i den då aktuella boken Sammanliggningen i Lubboträsk utspelade sig. Under resan hem hamnade vi förstås i ett livligt samspråk om våra olika uppväxtmiljöer. Om skillnaden mellan det stillsamma och lite ensliga livet i en liten by på landet och det mer brokiga och livfulla på Söders höjder i gamla Stockholm.

Kalla vindar drar när ”sista taptot” nu blåses för en fin vän och medmänniska, för allas vår lillebror Bo.

Göran, Anita och systrarna Ulla och Eva

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFamiljTill minne