— Någon framtid kan man ju inte räkna med när man blivit så här gammal, men man ska passa på att göra det man vill, säger Dagny Carlsson, 105 år ung. Foto:

Bloggaren Dagny Carlsson: "Man ska inte gamla till sig"

Seniorbloggaren

"Gamla inte till dig!" Där har ni dagens bästa råd från någon som borde veta hur man håller sig ung och alert. 105-åriga, numera världskända bloggaren Dagny Carlsson blir arg på hur äldre människor nonchaleras och hur de själva tappar tron på sig själva.

— Man är aldrig för gammal om man bara vill och får ha hälsan. Och för den som vill börja blogga är det bara att köra hårt. Man är lite fumligare i fingrarna och det tar lite längre tid att fatta allt det tekniska, men du klarar det.

Hon var 99 år när hon drog i gång sin blogg. Då hade hon fått en gammal dator av sin systerson, köpt instruktionsböcker och själv lärt sig grunderna. När kommunen arrangerade datorkurser för seniorer anmälde hon sig.

— Lärarinnan blev alldeles förtvivlad när hon fick höra att det skulle komma en 99-åring. Men vi blev bästisar på kuppen, jag lärde mig internet och sen var det bara att kämpa på.

Hon skriver om sin vardag, om samhället förr och nu och tar gärna upp dagsaktuella händelser. I dag har Dagny Carlsson osannolika tre miljoner följare, och får respons från människor världen över som sett SVT-dokumentären om den svenska bloggaren, "Livet börjar vid hundra".

Dagny Carlsson har bloggat sen hon var 99, och har i dag följare och beundrare världen över. När hon tröttnar på att skriva i sin ensamhet åker hon ut och håller föredrag, som här på ABF i Eskilstuna. Foto:

— Jag har till och med japaner som skriver till mig, det hade jag väl aldrig kunnat drömma om. Det kommer brev från alla världsdelar, och kommunicerar på engelska förstås. Jag är deras idol, skriver människor. Jag tackar för intresset.

Dagny föddes samma år som Titanic sjönk. Hon beskriver sig själv som ett livligt och våghalsigt barn, som inte tyckte att hon dög något till. Drömmarna om att göra något av sina tidiga skrivarambitioner och sin sekreterarutbildning fick hon släppa när depressionen kom och jobben blev få. Hon hamnade, sitt ointresse för sömnad till trots, på skjortfabrik.

Det är bara gamla kärringar som heter Dagny, jag har aldrig gillat det namnet.

Sin första man, som drack och var elak, lämnade hon under dramatiska former. Hon smög undan lite pengar, flyttade till Norrköping och gick en sömnadsutbildning på ett institut för konfektion. Som 37-åring bland övriga 20-åriga studenter hade hon till en början lite svårt att hänga med, men det löste hon genom att gå en kurs på Hermods för att komma ifatt.

Näste make var idealisk, men han ville till en början inte gifta sig.

— Det passar mig utmärkt, sa jag, jag har inte hunnit bli skild än.

Tillsammans reste de mycket, och Dagny som fortfarande älskar att besöka andra länder beklagar att ingen längre vågar resa med henne.

— De är rädda för att jag plötsligt ska falla död ner. Men en systerdotter tog risken för två år sedan och följde med till Budapest. Hotellvärden blev så imponerad av min ålder att han på stående fot bjöd oss på gratis hotell och mat i en vecka om vi ville komma tillbaka. Så förra sommaren åkte vi dit igen. Jag är numera en legend i Budapest, och det arrangeras resor i Dagny Carlssons fotspår.

Sina bloggar signerar hon "Bojan". Dagny heter Valborg i andranamn.

— Det är bara gamla kärringar som heter Dagny, jag har aldrig gillat det namnet. Pappa kallade mig Bojan och det hade jag mycket hellre hetat.

Dagny har själv myntat uttrycket "gamla till sig", och blir arg när hon hör äldre tycka de är för gamla för det ena och det andra.

— Någon framtid kan man ju inte räkna med när man blivit så här gammal, men man ska passa på att göra det man vill. Det är inte gamlas fel att folk gett dem dåligt självförtroende, man måste bara morska upp sig. Ingen väntar sig att en 105-åring ska prestera någonting, allra minst något så modernt som en blogg. Men vi kan vi också.

I dag bor Dagny fortfarande kvar i sin lägenhet i Solna och klarar sig helt utan hjälp.

— Jag har det bra i min ensamhet. Det blir lite långtråkigt ibland, men då åker jag ut på såna här tillställningar och träffar trevliga människor, sa Dagny Carlsson inför den publik som kommit för att höra henne berätta på ABF i Eskilstuna på fredagslunchen.

— De flesta brukar vilja veta hur man blir så här gammal, och det kan jag ju inte hjälpa dem med. Men jag tror att det handlar om en kombination av goda gener, att röra på sig och att äta ordentligt. Själv älskar jag kåldolmar.

"Det är bara gamla kärringar som heter Dagny, jag har aldrig gillat det namnet", säger Dagny Carlsson. Foto:

Dagny Carlsson

Ålder: 105 år. "Jag ska kämpa på ett tag till, har i alla fall tänkt fylla 106."

Bor: Solna.

Familj: En 94-årig syster, några syskonbarn och deras barn.

Gör: Driver sin blogg. Läser DN och böcker. "Jag följer inga bloggar, har nog av min egen". Lyssna på klassisk musik, gärna Mozart. Promenerar varje dag och sköter hushållet på egen hand. "Och så slöar jag lite grann."

Kuriosa: Har en liten roll i filmen "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". Deltog i årets "Sommar i P1".

Aktuell: Besökte ABF i Eskilstuna under fredagen för att berätta om sitt liv och sitt bloggande.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaDatorerWEBB_TVÄldreomsorg
Relaterat