• Rödvita settern Kelly håller i gång husse med långa promenader och jaktträning. Foto:
  • Bo Semmelhack fyller 70 år den 26 september. Foto:
1/

Bo Semmelhack: "Du får aldrig igen de här åren"

Födelsedag

Det gamla löpargänget träffas varje vecka och fikar, och tidigare fackliga arbetskamrater samlas en gång i månaden. Dessutom springer han fortfarande regelbundet sina milrundor. Men Bo Semmelhack trivs nog som allra mest med pensionärslivet när han och fyrfotade vännen Kelly jagar ripa på fjället.

Han är uppvuxen i Fröslunda, stadsdelen där han tillbringat en stor del av livet

— Det var jobba som gällde direkt efter skolan då, och att hitta arbete var inga problem. Jag var diversearbetare i många år, jobbade på ett antal olika ställen innan jag kom till Gevärsfaktoriet. Där blev jag kvar i 35 år, till pensionen.

Tio av de åren var han ordförande för SEKO:s verkstadsklubb, och satt med under ett antal tuffa nedskärningsförhandlingar på företaget som bytte namn ett antal gånger genom åren och som ägts av bland annat Celsius och Saab och då hetat Bofors Carl Gustaf och Saab Bofors Dynamics.

Som facklig företrädare deltog Bo i många diskussioner kring den svenska vapenexporten, och hade kontakt med såväl fotfolket som regeringen.

— Man fick vara diplomatisk. Vapenindustrin var en riktig mjölkko, och vi levererade bland annat enormt mycket till USA. Det var mycket politik inblandat, och vi var ju rädda om jobben, berättar han och visar tidningsurklipp med rubriker som "50 jobb kunde räddas på Gevärsfaktoriet", från år 2000.

— Jag minns tydligt lyckan när vi förhandlat fram en bra lösning. Det var synd att regeringen senare inte kunde agerat så att vi fått ha Gevärsfaktoriet kvar i Eskilstuna.

Han satt också med i en facklig kontaktgrupp inom Saab, vilket tog honom runt i världen. Bland annat träffade och samarbetade han med fackföreningar i Brasilien, Sydafrika och Tyskland.

— Det gällde ju att vi hade en samsyn. Bland annat lade vi grunden för vapenleveranserna till Brasilien, och var med och påverkade dagens vapenpolitik.

Och det hörs att de fackliga och politiska ränderna inte går ur, orättvisor är något som fortfarande engagerar socialdemokraten Bo. Engagemanget är han i det närmaste född in i.

— Pappa kom till Sverige som flykting från Hamburg 1933. Han var murare, aktiv inom Byggnads. Jag går i hans fotspår, har det arvet i mig naturligt, och trivdes alltid bra i den fackliga rollen. Jag är en av de gamla gråsossarna. Snart är vi utdöda...

2009 gick Bo i pension, 61 år gammal och mycket nöjd med förändringen.

— Det var skönt. Vi hade haft hund tidigare, och nu tog jag en ny och satte i gång att träna henne för jakt. Kelly är en fågelhund och vi tränar och jagar mycket ripa uppe i fjällen, i trakterna kring Vilhelmina. I Enköping har vi också ett fint center för jakt av fasan och rapphöns, där är vi ofta och tränar.

Många känner också igen Bo Semmelhack som idrottare. I ungdomen lirade han fotboll, och lite mer i mogen ålder började han med löpning som motionsform, vilket utvecklades till att omfatta även tävlingsaktiviteter. I många år var han aktiv inom Råby-Rekarne friidrottsförening. Han har sprungit sammanlagt tio maratonlopp, bland annat i New York och Berlin, och avsevärt fler mil- och halvmilslopp.

— Fram till 60 körde jag hårt, men efter det har jag trappat ner. I dag motionsspringer jag kanske fyra mil i veckan. Och med Kelly går jag tre långa rundor om dagen så det blir inte lika mycket löpning som förr. Men jag sprang Jubileumsloppet i Torshälla tidigare i år och jag har ett lopp framför mig i höst; jag ska delta i SM i terräng för veteraner.

Hur länge han kan hålla på att motionera på den här nivån visar sig. Det gäller att få vara frisk, säger Bo, som opererat båda ögonen för starr, opererat bort cancer på näsan, genomgått en prostataoperation och opererat en löparskada i ena knäet.

Men i dag mår han bra och lever aktivt. Att jobba som många pensionärer gör i dag är han dock inte intresserad av.

— Du får aldrig igen de här åren. Jag kan förstå om man lever ensam och längtar efter umgänge, eller är i behov av pengar, att man kanske vill ha en arbetsplats att gå till ytterligare några år. Men jobba mer? Nej, jag har gjort mitt. Nu har jag hund, och det kan mycket väl bli en till så småningom, ler Bo Semmelhack och klappar bästa vännen intill i soffan ömt på huvudet.

Bo Semmelhack

Aktuell: Fyller 70 år den 26 september.

Bor: Flacksta, Eskilstuna.

Familj: Hustrun Gudrun, Bos egna dottern och Gudruns son med familjer, inklusive sammanlagt sex barnbarn. Rödvita settern Kelly.

Gör: Löptränar och tränar fågeljakt med hunden. Revisorssuppleant i Gredby S-förening. Följer AFC och Guif. "Skulle gärna resa mer, jag längtar tillbaka till Irland. Men nu har vi ju Kelly. "

Födelsedagen: Har redan firats i flera omgångar; med idrottskamraterna på puben, i Norrköping tillsammans med fackkollegorna i Saabs kontaktgrupp, och med nära och kära den gångna helgen.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFödelsedagarHundNäringslivSport
Relaterat

Mest delat denna vecka