• Anita Lappi bor i Stockholm och kunde inte vara med när tidningen träffade tjejgänget från Eskilstuna som deltar i Tjejernas veteranrunda i dag. Men Jenny Rundström, Kicki Goulding och Anette Enavall Hansson-Böe kom glidande i Kickis vackra Buick. Foto:
  • Coola brudar på vift i ett moln av hårspray. Foto:
  • Rött och svart blir dagens tema när Candygirls tävlar om att bli snyggaste ekipage i veteranrundan. — Det är så roligt med de här klänningarna, man känner sig jättefin och de går ju faktiskt att använda i de flesta sammanhang, konstaterar Anette Enavall Hansson-Böe och Christina "Kicki" Goulding. Inför lördagsaktiviteterna ska även frisyrerna osa 60-tal. Foto:
  • Pokalen ger bilägaren rätten att titulera sig "Sörmlands ballaste rockabillybrud". Foto:
1/

Godisflickorna hoppas bli best in show på Tjejernas veteranrunda

Nostalgi
annons

Med klassiska 60-talsfrisyrer, iförda röd-svart-rosa klänningar från samma era och sittande i en glittrande, smultronröd Buick av -68 års modell glider de fyra vännerna i dag västerut till tonerna av Presley, Orbison och Sedaka. Ända till Staterna ska de inte men väl till Västmanland, där de hoppas kunna vinna åtminstone ett pris under Tjejernas veteranrunda.

I vindrutan står en liten förgylld pokal. Den ger bilägaren rätten att titulera sig "Sörmlands ballaste rockabillybrud".

— Den är jag stolt över, ler Christina "Kicki" Goulding, som också har all anledning att känna sig stolt över det vackra fordon – en Buick Electra 225 – hon parkerat en stund på JA Selanders gata i hemstaden Eskilstuna. Solstrålarna glittrar i den fantastiska lacken i originalfärgen "candy red".

— Så självklart har min sambo Kari och jag döpt bilen till Candy. Den kommer från Texas och vi blev stolta ägare till den i våras. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse.

Med vännerna Anette Enavall Hansson-Böe, Jenny Rundström och Anita Lappi delar Kicki sin brinnande passion för det mesta som har med amerikanskt 50- och 60-tal att göra.

— Ett par av oss har känt varandra jättelänge, någon har vi lärt känna på senare år. Nu hänger vi ihop ofta, förenade av vårt brinnande intresse för bilarna, klädstilen och inte minst musiken.

Det började redan i unga åldrar, konstaterar de.

— Jag minns att jag fascinerades av de gamla bilarna redan när jag började se dem på 70-talet, minns Anette.

— Och så kom "Sista natten med gänget" och andra filmer och serier om en tidsepok i USA när så mycket hände och där det verkar ha varit så roligt att leva. Det var lite rebelliskt och spännande, mycket handlade om frigörelse.

— Och när nu Kicki skaffade Candy har vi fått hänga med på den nostalgiska drömresan, det är jätteroligt.

Kicki och Kari tillhör bilklubben Independent Cruisers och deltar flitigt på cruisings, träffar och bilutställningar i Mälardalen. Och de fyra tjejerna deltar så ofta de kan i aktiviteter för kvinnliga deltagare – och får nya vänner och bekanta på köpet.

— Bilen drar runt två liter milen och bör inte köras så mycket snabbare än 70 km/h, så vi håller oss inom en viss radie. Längsta sträckan vi åkt var ner till Tranås. Det är dessutom inte roligt att lägga ned tid på snygga frisyrer, som sen blåser bort längs vägen. Att gå till frisören inför en träff är bortkastade pengar. Man tuperar så gott man kan och så är det spray i enorma mängder som gäller.

I dag lördag arrangeras Tjejernas veteranrunda. Ett 60-tal ekipage är anmälda till starten i Götlunda utanför Arboga och längs vägen till målet i Hallstahammar ska ett antal stationer avverkas, med frågesport och olika typer av utmaningar och uppgifter att lösa.

— Kvällen avslutas med mat, dans och prisutdelning, bland annat koras dagens bästa ekipage. Vi ska göra vårt bästa för att ta hem åtminstone ett förstapris, lovar Kicki.

— Ja, annars blir jag besviken när jag till och med kommer att ha klänning på mig dagen till ära, skrattar Jenny.

— Men skämt åsido, tillägger de, priser och framgångar i all ära. Det viktiga är att halva lördagens startavgift går till Barncancefonden.

Vad kallar sig då kvartetten, när de och Candy rullar mot dagens aktiviteter? Det visar sig att de inte har något speciellt namn inför tävlingarna. Men tidningens förslag gillas snabbt.

— Candygirls? Det var ju faktiskt jättebra. Godistjejerna, det är vi.

De hoppas att dagens publik blir stor, och att många Eskilstunabor väljer att göra en utflykt för att kolla in Tjejernas veteranrunda.

— Många har en väldigt snäv bild av raggare och rockabilly-entusiaster, att de dricker, festar och för oväsen. Men i våra föreningar är vi schyssta, vänliga människor med ett gediget bilintresse, och man ska inte vara rädd för att gå fram och prata och titta närmare på de fina fordonen. Vem vet, någon kanske bjuder på en åktur?

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaBilarMusikmode
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka