På frågan om vilka som är hans favoritetapper svarar Håkan: "Leden runt Ånhammar är väldigt fin, och även den som går mellan Kvarsebo och Nävekvarn. Då har man skogen i ryggen och havet i näsan. Och etapp 12, runt Mölnbo är också speciell. Där är mer vildmark och lite tuffare vandring." Foto:

Håkan håller ordning på Sörmlandsleden

Sörmland

Håkan Lindqvist är ordförande i föreningen Sörmlandsleden och basar över cirka 200 aktiva medlemmarna som ser till att hålla leden i toppskick. Nästa år fyller leden 45 år, men tack vare engagemanget är den minst lika aktuell som då den första etappen invigdes.

Under sommaren kommer turister i mängder till Skavsta, för att kliva rakt ut från flygplatsen och ut på Sörmlandsleden.

— Och att de kan göra det är tack vare alla hårt arbetande etappansvariga. Det är 200 aktiva medlemmar som sköter leden, och de har alla en regionansvarig över sig. Och till sist är det en anställds underhållsansvarig som ser till att det finns skyltar och annat som behövs.

Hårt arbete ligger alltså bakom alla stigar och leder.

Naturen ligger Håkan Lindqvist varmt om hjärtat.

— Intresset har också förstärkts genom åren.

Uppväxten i Oxelösund, med dess närhet till havet och båtlivet som följer, lade grunden.

— Sedan är min hustru May från Nordnorge, och har även hon med sig ett starkt naturintresse. Norrmännen är duktiga på att gå på tur.

Sörmlandsleden har också hjälpt honom hålla kontakten med vänner.

— Jag och några barndomskamrater började träffas vid olika etapper på leden, för att vandra ihop. Vi träffades på olika platser på Sörmlandsleden, nära någon i gängets hemort. I början var vi verkligen supernybörjare, visste bara att det kunde vara bra med något stabilt på fötterna och något gott i ryggsäcken, ungefär.

Men medlem i föreningen blev han först för några år sedan, då han blev uppringd av en tidigare ordförande som hörde om han kunde tänka sig att vara med i styrelsen. Det kunde Håkan.

— Jag fick ansvar för 40-årsfirandet, som vi höll vid Ånhammar, där den första etappen öppnades. Då insåg jag också hur väl den här föreningen är uppbyggd, det är ordning och reda i alla led.

Håkan valdes senare till vice ordförande, och så fick han till slut frågan om han ville bli ordförande.

— Nu är jag inne på mitt fjärde år, och nästa år fyller vi 45. Vi får se hur vi ska fira den här gången, vi har lite planer, men inget bestämt.

De senaste åren har föreningen fått se en ökning i antalet medlemmar, och även intresset från allmänhet, kommuner och organisationer har ökat.

— Leden går genom 16 kommuner, och alla är måna om den. Vi märker också att vårt varumärke är mer eftertraktat.

Föreningen har också haft nya projekt, som placering av skulpturer längs leden, och ett integrationsprojekt i Flen.

— I våras var vi del av ett fint projekt i Flen, där vi ville presentera vår fina led och natur för människor som invandrat. Det var bara fem-sex anmälda till den där dagen, och vi köpte lite att grilla och bullar och tänkte att vi får se hur det går. Så kom det 125 personer, och det blev ett fantastiskt möte när de började plocka fram sin mat ur ryggsäckarna och berätta om den.

Håkan Lindqvist

Ålder: 68 år.

Gör: Ordförande i föreningen Sörmlandsleden.

Familj: Hustrun May, två söner, fyra barnbarn.

Bor: Oxelösund.

Kommer från: Oxelösund: "Min far är född här, min farfar är född här, och min första kontakt med naturen var havet här utanför."

Intressen: " Sörmlandsleden och vandring i naturen säger kanske sig självt. Jag tycker också om golf, och förr tyckte jag om att segla, men det hinner jag inte riktigt med längre. Men vi har motorbåt som vi åker ut i."

Sörmlandsleden

Vandringsleden har cirka 100 etapper i olika svårighetsgrad och består i sin helhet av 100 mil. Leden passerar bland annat Järna, Malmköping, Hälleforsnäs, Katrineholm, Stavsjö, Nyköping, Trosa och Södertälje, och gör avstickare till bland annat Oxelösund, Eskilstuna, Flen och Gnesta. På vissa etapper finns skärmskydd att sova i. Att vandra är gratis. Föreningen Sörmlandsleden arbetar ideellt med att hålla leden i bra skick. Man kan både vara en aktiv medlem och en stödjande medlem. De aktiva medlemmarna är cirka 200 till antalet, och de stödjande cirka 4 400. Av dem kommer runt 200 från utlandet, främst Tyskland.

Nämnas kan, som kuriosa, att artisten Markus Krunegård har en låt som heter Sörmlandsleden.

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandPersonligtnatur