• Smederna ligger speedwaybossen fortfarande varmt om hjärtat. Foto:
  • Han sitter inte still så långa stunder i taget, men tidningen hinner föreviga Håkan Ringkvist i en avspänd pose inför födelsedagen. Foto:
  • Foto:
1/

Håkan Ringkvist: "Man måste våga satsa för att vinna"

Intervju

Hårdrockstrummis, ljudtekniker, partiledare, krögare, brunnsborrare, speedwayboss, fotograf och bildproducent. Listan över allt Håkan Ringkvist hittills hunnit med kan göras väldigt mycket längre. Nu, halvvägs i livet, konstaterar han att han befinner sig precis där han vill vara. Han har lyckan att vara sin egen, och jobbar numera enbart för att det är roligt, och för att uppdragen tar honom ut i världen. Och ännu finns några länder – och ett antal branscher – kvar där ute att upptäcka.

Att kalla honom kreatör och entreprenör är en mild underdrift. Håkan Ringkvist drivs av en aldrig sinande energi och en nyfikenhet som gör att han inte är rädd för att testa nya grejer, nya branscher. Oavsett om det handlar om att hoppa bungyjump, spaka en helikopter, handla med fastigheter eller att dra igång ett nytt politiskt parti i hemkommunen är det "all in" som gäller.

Sen är det inte allt som blir som han tänkt sig, men då har han i alla fall gjort ett försök.

– Jo, jag har svårt att sitta still. Blir jag stillasittande hittar jag snart på något nytt att göra. Visst hade jag kunnat nöja mig med att bara jobba med kameran, och ändå skapar jag fler företag och testar nytt. Jag vill hinna med så mycket som möjligt medan jag lever och man måste våga satsa för att vinna.

Men grunden för den ringkvistska verksamheten vilar på mediaproduktion. Redan i unga år i Eskilstuna väcktes intresset för tv och för att filma. Under praktik på Radio Sörmland under gymnasietiden lärde han sig snabbt de tekniska handlagen, fick en tjänst på Tvärsnytt efter skolan och gick vidare till ett produktionsbolag, med många uppdrag för tv-sporten – och Håkan hade hittat hem. Sedan många år frilansar han och jobbar åt alla tv-kanaler.

Han var med och filmade bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel, han har ett antal Nobelfester på meritlistan och har gjort ett och annat Skavlanavsnitt. Men mest jobbar han med sport, oftast för SVT. Han bildproducerar en hel del från Allsvenskan, SHL och Elitserien i speedway. I vinter är det mycket alpint och längdskidor, och snart är det dags för bandy-VM och Svenska rallyt.

– Jag har varit med på tio OS nu, och fyra Fotbolls-VM. Mitt stora intresse har tagit mig runt hela världen. Jag tror jag besökt över 90 länder så här långt, och det är det allra bästa med yrket, att jag får resa så mycket, och uppleva stämningen på arenorna.

Håkan kan ge många exempel på magiska tillfällen, där det nästan gått att ta på spänningen i arenan – till och med efter att publiken gått hem. Ett av de starkaste minnena är från Friidrotts-VM i Berlin 2009.

– Arenan var tom, och jag fick en pratstund med Usain Bolt, som just slagit nytt världsrekord på 100 meter. Det är svårt att beskriva för den som inte upplevt det, men det är som att all energi och alla känslor blir kvar i luften. Den blir närmast elektrisk. En väldigt konstig känsla.

Att sportevent är roligast att jobba med tycker han säger sig själv.

– Jag har jobbat en hel del med nöjesprogram, och det blir en helt annan grej, med mycket repetitionstider. Med sport har du bara en chans att sätta det, och du vet aldrig i förväg vad som ska hända.

Tidspress och teknikstrul kan trassla till det rejält, men Håkan kan tacksamt konstatera att han är extremt stresstålig. Det är inte mycket som får honom ur fokus.

Samtidigt är det här kameramannen som privat inte är så överdrivet sportintresserad. En och annan landslagsmatch av vikt, i hockey eller fotboll, kan han se. Annars är det tunt. Men han åker gärna slalom, och så löptränar han. Löparskorna hänger med världen runt och ett par mil i veckan blir det.

– Jag spelade basket en gång i tiden, och var faktiskt elitdomare också, men det krockade för mycket med jobbet. Det blir ju mycket helger och kvällar.

Och det är nackdelen med yrkesvalet, ibland har det varit svårt att kombinera med ett familjeliv. Något barnen har fått känna på, konstaterar han.

– Å andra sidan jobbar jag intensivt medan jag jobbar, och kan sen vara ledig längre perioder. Det är frihet. På senare år har jag kunnat börja ge igen till de nu vuxna barnen.

Håkan Ringkvist kliver nöjd över 50-strecket.

– Jag trivs med livet och tillvaron. Jag har allt jag behöver, jobbar med det jag vill göra, har pengar så jag klarar mig, får resa stora delar av året och det är ordning och reda på ungarna. Jag ångrar ingenting.

Visst, allt han gjort är han inte stolt och nöjd över. 2013 var ett jobbigt år minns han, och syftar på de segdragna turerna när han som krögare dömdes av hovrätten till villkorlig dom och dagsböter för brott mot ordningslagen och olovlig försäljning av alkohol i samband med en arrangerad danstillställning.

Du har ett antal gånger uttryckt dig i mindre smickrande ordalag om Eskilstuna kommun i intervjuer. Men du bor fortfarande kvar?

– Hade jag inte fått resa så mycket som jag gör hade jag lämnat stan för länge sen. För jobbets skull spelar det ju ingen roll var i världen jag bor, men alla barnen finns här och då bor jag kvar. Men Eskilstuna utstrålar negativitet, både den kommunala verksamheten och Eskilstunaborna har en negativ mentalitet. Den har lättat lite på senare år, men det går segt.

Tur då att det finns ett antal länder kvar att besöka. Tibet och Hawaii kan nog snart vänta sig ett besök av en nybliven 50-åring. Fast någon brådska är det ju inte, Håkan Ringkvist tänker sig att leva minst lika länge till.

Håkan Ringkvist

Aktuell: Fyller 50 år den 18 januari.

Bor: Eskilstuna.

Familj: Fyra barn.

Utbildning: "Gick el-teleteknisk linje på gymnasiet, men det har jag ju inte haft speciell nytta av, haha. Hade det funnits medieutbildningar då hade jag valt den vägen."

Gör: Driver egna bolaget Max 500 AB, som bedriver bland annat mediaproduktion och fastighetsförvaltning. Är delägare i Iskristallen, en brunnsborrningsverksamhet. Är i en andra omgång ordförande för speedwayklubben Smederna. Äger Tuna Busland, som gick i konkurs och numera återfinns i Sjöbo. Med mera.

Gjort: Var engagerad i Balsta musikslott och var med och drog i gång Balstafestivalen. Lirade själv trummor i ett antal band. Var också med och startade svartklubben Max 500. Jobbade ett tag som bland annat ljudtekniker och roddare åt band och artister. Roddade en gång scenen åt Prince, på en klubb i Göteborg. Startade lokala partiet Jointheparti 2013, som lades ned före valet året därpå. Drev Mälarbadens golfrestaurang. Och mycket mer.

Kuriosa: Klarar Plankan i åtta minuter. Målet är att fixa en kvart innan året är slut.

Om att fylla 50: "Det är bara en siffra. Åldern handlar mer om hur man beter sig och jag lever i stort sett likadant i dag som när jag var 30."

Födelsedagen: Firas med fest för släkt, vänner och kollegor på lokal i Eskilstuna. Start: 18:18.

Mest delat denna vecka