• Klosters kyrka och Stadsparken syns inte sällan i Elenor Anderssons bilder. Här spenderar hon gärna tid tillsammans med sin systemkamera, eller sin mobiltelefon. Foto:
  • — Att använda filter vid bildredigeringen har jag kommit ifrån mer och mer, numera justerar jag oftast bara ljuset innan jag lägger ut bilderna, berättar fotoentusiasten Elenor Andersson, som ofta syns tillsammans med sin Nikon i Eskilstunas parker eller längs ån. Foto:
  • "Spegelblank vy över ån och Gamla stan. " Foto:
  • "En sommarkväll då jag inte hade planerat att fota, men ändrade mig och hade tur att fånga både regnbågen och solskenet." Foto:
  • "Nytagen bild när solen är på väg ned i Vilsta." Foto:
  • "Bokskogen i Sundbyholm i våras." Foto:
  • "En av mina få svart-vita bilder, den är tagen i Vilsta en dimmig dag." Foto:
  • "Bild över ån och körbärsblomningen i Stadsparken." Foto:
  • "En av mina favoritbilder, belysningen och Skandiahuset som speglar sig i ån, och en vacker färg på himlen." Foto:
  • "Inte så ofta jag fotar djur, men tyckte Mandarinanden hade fina färger, här vid Rothoffsparken." Foto:
  • "En höstbild vid Kloster kyrka." Foto:
1/

Elenor Andersson fotar sin kärlek för Eskilstuna

Min passion
annons

Naturintresset finns med i grunden, och blommor är ett favoritmotiv. Men framför allt är det kärleken till hemstaden som lyser igenom i Elenor Anderssons fotograferande. Hennes bilder röner stor uppskattning på såväl Instagram och Facebook som i Eskilstuna-Kuriren. Nu drömmer hon om att ge sig ut i världen med kameran på axeln.

Hon har tidiga minnen av hur hon och kompisar gärna tog kameror med sig på höstpromenader och klassresor. Och Elenor Andersson minns hur pappans fotointresse inspirerade.

— Vi var ofta på semester hos släkten i Norge. Pappa fotograferade mycket, och så såg vi på diabilder tillsammans efteråt. Det är sånt man kan sakna i dag.

Men Elenor delar numera själv sina bilder med många människor. Och hon är medlem i Eskilstuna fotoklubb.

— När jag köpte en smartphone blev det lättare att vara en aktiv fotograf, och vartefter telefonen bytts till nyare modeller har bilderna blivit bättre. För två och ett halvt år sedan köpte jag en systemkamera, och den har jag ofta och gärna med på promenaderna runt stan.

Favoritstråken för promenaderna och cykelturerna går längs ån och i Gamla stan. Kameran är med under besök även i andra städer, men det är Eskilstuna som syns oftast på de bilder Elenor lägger upp i sociala medier – och som får mycket uppskattning.

— Jag tycker om min stad, och jag ser ju själv att kärleken syns i bilderna. Det har kommit automatiskt. Jag tror att jag kommit att uppskatta Eskilstuna mer sedan jag började fotografera. Det finns jättemånga fina platser, tacksamma att föreviga. Inte minst vid vattnet förstås, och i de vackra parkerna.

Hon är aktiv i Facebookgruppen "Du vet att du är från Eskilstuna om...", och på Instagramkontot "Elenor44" är följarna många och från vitt skilda håll.

— Instagram är extra roligt eftersom man delar intresse med människor man inte känner, och jag har följare från hela världen. Alla är väldigt uppskattande.

Elenor har fått förfrågningar om såväl porträttfotografering som utställning.

— Det finns väldigt mycket man kan göra, men dit har jag som hobbyfotograf inte kommit än. Hittills har största utmaningen varit att föreviga systerns hund, skrattar hon.

Även om hon trivs bra som undersköterska är drömmen att bli fotograf för en resetidning och få åka runt och göra reportage om spännande resmål världen över. Platserna som lockar är många.

Vad gör då en bra fotograf? Elenor Andersson ger tips:

— Jag tror att det handlar om att ha rätt blick för motiven, att hitta vinklarna, och inte så mycket om jättedyra kameror. Man kommer långt med mobilen, och övning ger färdighet. Börja med lättare motiv – byggnader exempelvis står ju där de står. Själv tycker jag allra bäst om att gå ut tidiga morgnar, när det är lugnt och stilla, och ljuset är vackert.

Elenor Andersson

Ålder: 47 år.

Bor: På Söder i Eskilstuna.

Familj: Föräldrar, två systrar, en systerdotter.

Gör: Undersköterska med erfarenhet från många arbetsplatser, jobbar nu som timvikarie på ett gruppboende i kommunen. Tränar på Friskis & Svettis, reser och umgås med vänner. Utbildad i matlagning och bakning.

Aktuell: Uppskattad och flitig Eskilstunafotograf, vars alster syns på Instagram, på Facebook och som återkommande läsarbilder i Eskilstuna-Kuriren. Blev utvald som en av flera fotografer att bidra med Eskilstunabilder när kommunen tävlade om att bli Årets klimatstad i WWF:s tävling 2016.

Vill göra fotoresor till: Bland annat Sardinien, Mexiko, Blomsterparken i Amsterdam och de blommande körsbärsträden i Japan.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFotograferingnatur
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka