• Hillevi Henriksson och Maj Glöde konstaterar att Eskilstuna blivit en mycket roligare och vackrare stad att bo i på senare år. Det mångkulturella är en stor tillgång menar grannarna, som stortrivs i Skogsängen. Foto:
  • Hillevi Henriksson, 83. Foto:
1/

Hillevi, 83, hoppas slippa bli gammal

Solstrålen
annons

Hon är pigg och glad, snäll och hjälpsam, lojal, generös och toppen på alla sätt. Att bo granne med solstrålen Hillevi Henriksson är rena drömmen, intygar Maj Glöde. Och tillsammans är de eniga om att i Eskilstuna i allmänhet och Skogsängen i synnerhet har man det bra som pensionär.

Maj Glöde är en av många som under sommaren och tidiga hösten skickat in förslag på människor som förtjänar lite uppmärksamhet i lokaltidningen. Hennes brev beskriver en riktig toppengranne, och vi bokar in en träff med såväl Maj som den utnämnda solstrålen.

När vi möts erkänner Hillevi Henriksson snabbt att hon varit på väg att ställa in alltihop, obekväm som hon är i rollen som centralfigur.

— Inte är det något speciellt med mig, säger hon blygt men ställer upp när Maj insisterar.

Finlandssvenska Hillevi är född och uppvuxen i Österbotten, dit hon mycket gärna återvänder "hem" ibland. Till Sverige och Eskilstuna kom hon med sin man 1960.

Som Maj imponerat påpekar har Hillevi alltid tid för barnbarn och barnbarnsbarn. Hon tar gärna hand om de små – inklusive hundar och katter – när föräldrarna behöver hjälp med tillsyn. Uppvuxen som hon är i en stor familj trivs hon med mycket liv och rörelse omkring sig.

Det är aldrig nåt gnäll eller skitsnack från Hillevis sida

Närhelst det kniper ställer Hillevi upp även för sina grannar.

— När jag haft mina krämpor har hon alltid funnits där. Det är aldrig nåt gnäll eller skitsnack från Hillevis sida, hon är lojal och omhändertagande mot alla. Det här är inte enbart ett seniorboende. Med Hillevi i huset är det även ett trygghetsboende, konstaterar Maj.

Vännerna är jämngamla, och kände varandra litegrann redan innan de blev grannar i fastigheten som enbart rymmer senioranpassade lägenheter. Hillevi flyttade till sin för nio år sedan, Maj tre år senare.

— Vi har jobbat inom sjukvården tillsammans i många år, jag som undersköterska och Maj som sjuksköterska. I 30 år, varav 25 inom äldrevården, jobbade jag natt och älskade mitt omhändertagande arbete. Tack vare arbetstiderna hade jag mycket fritid och kunde vara hemma mycket med familjen. Något dagis behövde vi aldrig.

Fortfarande, 83 år fyllda, är Hillevi i allra högsta grad en aktiv person. Hon cyklar och går överallt, går på motionsgympa och har själv lett pass och varit engagerad inom såväl Korpen som PRO. Fortfarande leder hon qigong i kommunens regi på Strigeln en dag i veckan. Och på PRO är hon lite av alltiallo.

— Jag har aldrig varit i stillhet, ständigt varit i rörelse från barndomen då vi gick sju kilometer till skolan. Jag vill hålla mig i trim och tror på att man måste hålla i gång rörelseapparaten för att få vara frisk och må bra. Har aldrig haft värk, mer än att jag nu fått lite problem med en fot. Men det ska vi se till att ändra på.

Den vackra trädgården vid Skogsängsgatan 10 sköts av Hillevi och en av de andra familjerna i trappuppgången. Maj spenderar tacksamt tid bland blomsterprakten. Foto:

I dag blir det oftast en tur på cykeln varhelst i kommunen hon ska.

— När jag blev 80 år sa jag upp mig på Korpen. Nu har jag nått mogen ålder och ni behöver någon yngre, sa jag. "När jag blir gammal ska jag..." brukar jag säga. Men jag hoppas att jag aldrig blir det.

Hon delar med sig till oss som inte orkar gå i skogen längre

Maj är oerhört glad över den prunkande trädgården, som i sommar bjudit på allt från rhododendron till stockrosor tack vare Hillevis och en annan grannes förkärlek för blomster. Här har det varit underbart att sitta och fika tillsammans med de andra hyresgästerna.

— Jag har alltid haft trädgård, hade kolonistuga i 36 år, och älskar att sköta blommor och odlingar. När jag flyttade hit blev det naturligt att fortsätta odla och plantera, förklarar Hillevi som också älskar att plocka svamp och bär. Något Maj är tacksam för:

— Hon delar med sig till oss som inte orkar gå i skogen längre.

Men nu måste Hillevi få kontra med beröm.

— Maj är också jätteduktig och en fantastiskt fin människa, som gillar det mångkulturella och går på språkcafé och bjuder hem invandrargrannar på fika, besöker gamla och sjuka och tar hand om sina vänner.

De två vännerna har ständiga träffar inbokade, inte enbart av omtanke visar det sig.

— Alfapet! Vi säger att vi är spelberoende. Tre kvällar i veckan är normalt spelschema.

Hillevi Henriksson

Ålder: 83 år.

Bor: I Skogsängen, i en fastighet upp mot skogen.

Familj: Blev änka samma år hon fyllde 70. Fyra barn, elva barnbarn och åtta barnbarnsbarn. Är stolt mormor till trillingar.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaSeniorerTrädgårdsol
annons

Mest delat denna vecka