• "Samling vid pumpen. Den gamla ärevördiga bensinpumpen som chefsduon Ingemar Östlund och Olle Nilsson demonstrerar kommer inte att förse några bilister med drivmedel. Den är enbart en prydnad och innehåller ingen bensin men däremot lampor." Foto:
  • En för tiden toppmodern bilserviceanläggning hörde naturligtvis till motellet. Den skarpsynte kan konstatera att det står "betjäning" på två av bensinpumpsraderna. Det var då det. Foto:
1/

Hotell Eskilstuna fyller 50 – så har det sett ut genom åren

Nostalgi

Det är i dagarna 50 år sedan Esso motorhotell vid Strängnäsvägen i Eskilstuna invigdes. Det var motellkedjans 16:e anläggning i Sverige.

Motellet hade 10 000 kvm golvyta, 52 rum, konferensutrymmen och matsalar som kunde servera 200 personer samtidigt. Byggkostnaden enbart för motellbyggnaden låg på 6 miljoner kronor. I dagens penningvärde motsvarar det ungefär 50 miljoner kronor.

Så här beskriver kedjans vd Arne Gustafsson den nya trenden med motorhotell för Eskilstuna-Kurirens reporter:

"Handelsresandejargongen modell äldre - praktmåltider med mängder av spirituosa - har gått till historien. Dagens resande och affärsmän tar det lilla lugna. Enkla måltider, motion med konditions- och hälsofrämjande redskap, bastu och svalkande bad."

Han tillägger:

"Dagens människor lever i symbios med bilen vilket anses kunna innebära mindre rörlighet och sämre kondition för de som reser ofta, men inom hotell - motellbranscherna så har man upptäckt problematiken, säger direktör Gustafsson. Bl.a. motorhotellen förses numera i ökad omfattning med särskilda motionshallar innehållande olika typer av motionsredskap som t.ex. roddapparater, ribbstolar, motionscyklar etc."

  • "Egen pool håller sig det nya hotellet med. Här är det kassörskan Margareta Carlén som är blickfång i en icke fylld bassäng." Foto:
  • Motellinteriör anno 1968. Olle Nilsson, motellansvarig, visar upp ett av rummen. Foto:
1/

Men det var inte bara motion som gällde. Hotellet hade också en "förstaklassens restaurang" med fullständiga rättigheter samt, som första motell i Sverigekedjan, ett rotisseri, det vill säga en kolgrill.

Ett enkelrum på det nya motellet kostade 35 kronor per natt, ett dubbelrum 50 kronor och hela anläggningen hade 32 personer anställda.

"En glad trio fixar frasiga pannkakor, fr.v. H. Forser, Stig Andersson och Helmut Füchse." Foto:

Till hotellanläggningen hörde också ett "servicecenter för motorfordonen".

"Servicecentrat ligger c:a 30 meter från motellet och är helt naturligt toppmodernt i alla avseenden, säger föreståndaren Ingemar Östlund. Förutom försäljningslokal för biltillbehör finns tre hallar; smörjhall, verkstadshall och tvätthall. Den moderna utrustningen gör att serviceanläggningen kan åta sig synnerligen avancerade arbeten, speciellt när det gäller motorfordonens elektriska utrustning."

Nu har det alltså gått femtio år sedan invigningen och turerna har varit många kring hotellet. Även så namnbytena.

Efter Esso motorhotell bytte man namn till Country hotell som också hade en ganska omfattande nöjesverksamhet. I början på 1990-talet såldes hotellet och blev inblandat i en skalbolagsaffär och lite andra skumma affärer innan det åter såldes och fick namnet Ta Inn hotell. Sedan blev det Golf hotell, First hotell och Ibis hotell för att till sist ta det namn som hotellet har nu, Hotell Eskilstuna.

Nuvarande ägaren som tillträdde runt 2011 har i olika omgångar hyrt ut hotellet som flykting- och asylboende men sedan augusti 2017 är det ett hotell igen.

– Vi har renoverat stenhårt sedan i augusti förra året och nu börjar det bli fint igen, säger hotellchefen Annika Eriksson.

– Hotell Eskilstuna har fått ett skamfilat rykte som vi skall tvätta bort nu.

Esso motorhotell

Kedjan Esso motorhotell grundades 1963 och ägdes av Svenska Esso AB. Den första etableringen var ett motell i Laxå 1963 utefter nuvarande E20. Rummen hade 21 tums svartvit TV, toalett och dusch och restaurangen serverade entrecote med pommes frites för 7 kronor och 50 öre.

Hotellen blev dock allt större och i början på 1970-talet byggdes inga hotell med under 100 rum och de äldre mindre anläggningarna byggdes ut. Enligt Wikipedia etablerade man totalt 33 hotell i Sverige. Esso sålde kedjan 1984 och hotellen bytte namn till Scandic hotels.

Svenska Esso såldes i sin tur till Statoil två år senare, 1986.

Läs mer om dessa ämnen

BiltrafikBostadnostalgi