• Rickard Olsson känner sig nöjd med livet. "En grej som jag hade tänkt mig var dock att jag skulle vara anställd och jobba åt någon, men så har det inte blivit." Foto:
  • "Jag har förberett mig mentalt i flera år för att fylla 50", berättar SVT:s programledare Rickard Olsson. Foto:
  • Bild 3: Rickard Olsson, som fyller 50 år den 7 februari, känner sig nöjd med livet. "En grej som jag hade tänkt mig var dock att jag skulle vara anställd och jobba åt någon, men så har det inte blivit." Foto:
  • "Jag förstår inte det här med att gå omkring och ångra saker i livet. Klart att man gjort korkade saker, men det har ju danat mig", säger Rickard Olsson. Foto:
  • Programledaren Rickard Olsson älskar allt som har med vatten att göra och menar att årets sorgligaste dag är när båten ska tas upp. Foto:
  • Det är så här vi är vana att se honom. Sedan 2008 har Rickard Olsson lett frågesportprogrammet "Vem vet mest" i SVT. Foto:
1/

"I min bransch är det lätt att man leker ung"

Födelsedag

Uppvuxen i miljonprojektet Sätra i Gävle har programledaren Rickard Olsson alltid haft känslan av att någon ska knacka honom på axeln och fråga ”men vad håller du på med här, borde inte du stå i köpcentret och sälja bingolotter?”.  – Egentligen kan man säga att jag hela livet byggt fallhöjd, säger han.

Det var mormor som ville att han skulle heta Rickard, hans mamma tyckte att det var ganska fult.

– Men så föddes jag på Rikarddagen och då tänkte hon att det nog var ett tecken...

Namnet har han med tiden lärt sig att tycka om, värre var det när han var liten och spelade fotboll och de beställt bokstäver som skulle strykas fast längs benet på byxorna.

– Dels blev det dyrt eftersom det var så många bokstäver, men jag hade också för korta ben så hela namnet fick inte plats. Då skulle jag ha velat heta Erik eller Per eller något liknande i stället…

Rickard Olsson har med åren blivit en av tv:s mest populära programledare med produktioner som "Vem vet mest", "Wild Kids", "Bingolotto" och "Sommarkväll". Mellan programledarjobben tar han uppdrag som konferencier och moderator på olika företagsevent.

– Det är där de stora utmaningarna egentligen ligger. Att fånga en publik på plats och utan att ha repeterat stå en hel dag framför folk och vara underhållande och intressant och gärna lite oväntad.

Trots klivet över till "dödhalvan" leker livet som – undantaget en skilsmässa – blivit bättre än han hade tänkt sig, ganska mycket bättre till och med. Åtminstone sett i fågelperspektiv.

– I mikroperspektiv finns det alltid saker att ta tag i, man blir ju liksom aldrig färdig. Hittills i mitt liv har jag strävat uppåt och framåt hela tiden, men nu känner jag att jag måste se om mitt hus och betala av lån och tänka lite på vad som händer senare.

– Nu är det inte säkert att jag kommer att göra det. Jag känner ju mig själv, jag gillar att köpa nya prylar, som båtar till exempel, lägger han för säkerhets skull till.

Den jämna födelsedagen har han dock varit mentalt förberedd på i flera år.

– Jag hade en granne som fyllde 50 för tio år sedan som inte var förberedd, och han blev riktigt deppig. I min bransch är det lätt att man leker ung och så vaknar man upp en dag med en t-shirt som det står ”Dolce & Gabbana” på i stora bokstäver.

Nyligen surnade Rickard Olsson till på sin största uppdragsgivare när han utan förvarning petades från jobbet som åkande reporter i SVT:s Vasaloppssändningar.

– Det var inte det faktum att jag inte fick åka Vasaloppet som gjorde att jag blev sur, det är ingen mänsklig rättighet, men om man gjort något som blivit en succé flera år i rad så tycker jag att jag borde få en förklaring. Är man en så stor arbetsgivare så ska man vara schysst.

– När jag blir orättvist behandlad går jag i gång och då befinner jag mig farligt nära gränslandet till att bli en rättshaverist och Una-bombare...

Nu ska han i stället köra loppet och göra det han är bäst på – slänga käft med åkarna längs spåret – för radiostationen Mix Megapol. En rejäl utmaning för någon som beskriver sig som en periodare när det gäller träning.

– Vasaloppet har alltid varit ett bra träningsmål, men sedan jag i höstas fick reda på att jag inte skulle åka har jag sackat ihop ordentligt. Nu har jag någon månad på mig att bygga ihop någonting som klarar nio mil.

Då kan personlighetsbeskrivningen ”envis som en grävling, kropp som en gruvhäst, nyfiken och någon som till varje pris måste räta ut frågetecken” – därav klinchen med SVT – möjligen komma till pass.

Rickard Olsson är kontrakterad för SVT ett år i taget och att livet efter 2017 ännu är ett oskrivet blad gör att han inte kan luta sig tillbaka några längre stunder.

– När jag började i den här branschen fanns bara Sveriges Radio och Sveriges Television och då var man jätterädd att de inte skulle vilja ha en. I dag finns det många fler aktörer som sänder i någon form. Att ha ett tittarkontrakt – de vet vad man gör och vad man levererar – ser jag numera som en tillgång. Nu finns det andra ställen man kan gå till och ta med sig sin publik.

En av fördelarna med en obunden tillvaro är de sena höstturerna på vattenskotern i skärgården.

– Vi åker ut till Sandhamn och käkar lunch och fortsätter sedan österut. Då kan jag sitta på vattenskotern och bara le och tänka "jag får göra det här på en vanlig vardag". Obetalbart, då är jag lycklig.

Rickard Olsson

Bor: Nacka utanför Stockholm.

Familj: Sambo, dotter på 14 år och två katter.

Så firar jag födelsedagen: "Middag med nära och kära på restaurang, men jag känner också att jag är skyldig mig själv och livet att samla dem som betytt mycket för mig till en Herrejösses-fest längre fram."

Om att fylla 50: "Man börjar närma sig den tidpunkten när man blir äldst i släkten."

Favorithemmasyssla: "Jag är väldigt duktig på att vara lat. Kan gå från 110 till noll ganska snabbt."

Ångrar i livet: "Jag var väldigt taskig och retade en tjej i mellanstadiet, det har jag fortfarande en tagg i bröstet av och kan tänka ’jävla idiot’. Jag skulle vilja gå tillbaka till den Rickard och lugga honom."

Passion: "Allt som har med vatten att göra. Har en vattenskoter, två båtar, kajak och brädor. Årets mest sorgliga dag är när båten ska tas upp."

Så rensar jag tankarna: "Aldrig. Det fladdrar konstant. Har aldrig förstått uttrycket ’bara vara’. Hjärnan rör ju sig, det enda tillståndet när man ’bara är’ är när man är död."

Läs mer om dessa ämnen

FödelsedagarKultur/Nöje