Inga-Lill Boberg är inte rädd för att bjuda på sig själv och hon har klätt ut sig till både Mozart och kyckling i klassrummet. Foto:

Inga-Lill älskar jobbet som lärare

Eskilstuna
annons

Inga-Lill Boberg har arbetat som lärare sedan hon var i 20-årsåldern och hon tycker fortfarande att det är lika kul.

— Det är ett fantastiskt arbete. Det finns inget annat jobb där du får en kram varje dag och får följa barns drömmar och utveckling, säger hon.

Inga-Lill Boberg är inte rädd för att bjuda på sig själv i klassrummet.

— Man behöver vara seriös, men att få barnen motiverade är en konst. Jag kan vara väldigt tokig, jag klädde ut mig till kyckling i påskas och har varit både Mozart och discodrottning i klassrummet, säger hon.

Inga-Lill är mellanstadielärare och under de senaste 25 åren har hon arbetat på Fröslundaskolan. I höst börjar hon ett nytt jobb, då hon kommer att vara lärare på Skogsängsskolan. Efter alla år i skolan anser Inga-Lill att det är viktigt att barn har någon att vända sig till.

— Det är inte lätt att vara barn i dag. Det är en sådan stress, många unga känner att de måste vara duktiga, hinna med mycket och se bra ut. Många mår dåligt av alla krav som de tror att de måste leva upp till. Men man måste inte vara perfekt och det gäller att barnen har vuxna som är villiga att lyssna på dem.

Att ägna sig åt fritidsintressen tycker Inga-Lill också är ett bra sätt för barn att må bättre.

— När man har ett fritidsintresse blir det som ett skydd, man lär känna vänner och det är väldigt viktigt.

Själv har Inga-Lill ägnat sig mycket åt idrott under hela livet. Hon har spelat squash på elitnivå och hon tränar fortfarande squash, tennis och badminton.

— Träningen har hjälpt mig mycket och det ger en bra drivkraft. Jag började först med att spela tennis och när jag var 16-17 år byggde de en squashhall där jag bodde. Jag tränade bara med killar och jag fick så mycket stryk i början. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle slå varenda en av de där killarna. Jag fortsatte träna och var sedan elitspelare under tio år vilket resulterade i flera SM-medaljer i lag.

Tävlingsåren var hektiska för Inga-Lill, men det var egentligen inget hon såg som ett problem. Hon är uppväxt i Avesta och det var där hon tränade, men hon tävlade samtidigt för Sundsvall och senare Stockholm. Under en del av tiden pendlade hon också till Falun där hon pluggade till lärare.

— Jag gick alltid och bar på både böcker och träningskläder. Jag bara pluggade, tränade och tävlade. Det var mycket jobb med lärarhögskolan, men just då såg jag inga problem utan var väldigt envis. Nu i efterhand ser jag tillbaka och tänker på att jag klarade av att göra allt på en gång. Ingenting är omöjligt.

Inga-Lill Boberg har varit elitspealre i squash och hon spelar fortfarande racketsporter flera dagar i veckan. Foto:

I dag spelar Inga-Lill badminton tre dagar i veckan, tennis varannan vecka och då och då spelar hon squash. Särbon Mats träffade hon på badmintonbanan.

— Jag blir så rastlös utan träning, det blir som ett måste och jag mår dåligt om jag inte rör på mig. Jag har tävlingsskallen kvar men nu spelar jag mer på lek och det är också fantastiskt roligt. Det är bra att hitta sådana saker som ger energi, om något tar energi från mig försöker jag att göra mig av med det.

Två andra stora intressen är böcker och musik.

När tidningen hälsar på hemma hos henne i Torshälla hörs pianotoner ute på gatan. Det är Inga-Lill som spelar i väntan på besöket.

— Musiken har följt med under hela livet. I skolan har jag tagit hand om musiken på lucia och avslutningar och efter att jag fick mitt första barn spelade jag i ett tjejband som hette Spader dam, vi var några mammor som spelade tillsammans och hade jätteroligt.

Böcker har Inga-Lill också gott om. Kärleken till litteratur uppstod i hennes pappas bokhandel i Avesta och redan i tioårsåldern började hon hjälpa till i butiken.

— Ett hem utan böcker är inget hem. Jag har alltid älskat böcker och får man ett intresse för att läsa så är det som att en värld öppnar sig. Jag blir så lycklig när någon har hittat grejen med att läsa, det är något man har stor användning av oavsett vad man gör.

Sonens stora intresse för natur har också påverkat Inga-Lill.

— När han kom hem från skolan fick man alltid titta i väskan, man visste aldrig vad som låg där. Vi hade ett minizoo hemma och hade till och med böcker där vi prickade av olika spindlar och skalbaggar. Det väckte mitt intresse för att uppskatta allt som finns i naturen, både stort och smått. Det har jag tagit med mig till skolan och jag försöker ge barnen insikter i att vi måste vara rädda om vår miljö.

I dag fyller Inga-Lill 60 år.

— På själva födelsedagen kommer jag att åka på kryssning med barnen. På lördagen blir det fest i badmintonhallen, då kommer vi vara ungefär trettio personer som spelar badminton, mjuktennis och pingis. Det kommer vara mat, dans och levande musik.

Inga-Lill Boberg

Fyller: 60 år i dag (den 9 augusti).

Bor: I ett hus i Torshälla och i en lägenhet i Eskilstuna.

Familj: Särbon Mats, de två barnen Frida, 26, och Gustaf, 24. Har också tre vuxna bonusbarn, Camilla, Tommie och Anna, samt bonusbarnbarnet August.

Intressen: Spela badminton, tennis och squash, läsa, handarbete (som att sticka) och musik.

Böcker: "Camilla Läckbergs deckare är bra, jag gillar också biografier och Herman Lindqvists böcker om historia. Morbergs kokböcker har också följt med mig länge."

Läs mer om dessa ämnen

FödelsedagarPersonligt
annons

Mest delat denna vecka