• Ingmar Sundkvist firar sina 90 år redan under lördagen, när nära och kära bjuds på middag. Foto:
  • Foto:
1/

Ingmar Sundkvist : "Det blir som ödet bestämmer"

Födelsedag

– Nöjd med livet? Ja, det måste man väl vara. Jag blev ju lyckligt gift, ler måndagens glade jubilar, som trivs allra bäst i Tornedalen.

Ingmar Sundkvist är född och uppvuxen i Stallarholmen, där det blev en hel del idrott i ungdomen. Bland annat lirade Ingmar fotboll. Och fotbollsintresset har bestått. I dag bor han granne med Tunavallen och kan genom vardagsrumsfönstret se delar av fotbollsplanen. Laget i hans hjärta är IFK Eskilstuna, en förening där många av hans vänner återfinns.

– De som finns kvar. Det är ju nackdelen med att komma upp i åren, vänner och bekanta försvinner, konstaterar han med sorg i rösten.

Året var 1946 när en ung Ingmar tillsammans med en kamrat åkte till Eskilstuna på vinst och förlust, och sökte anställning. På den tiden var det inga problem att få sysselsättning för den som ville arbeta. Ingmar började på Särenholms och jobbade sedan genom åren på ett antal olika företag innan han 1967 hamnade på Assa Stenman och blev kvar till pensioneringen.

Hustrun Berta är född och uppvuxen i byn Koutojärvi i Tornedalen. I brist på jobb sökte hon sig söderut och fick anställning i Stallarholmen som 18-åring. Under midsommardansen 1950 träffades Ingmar och Berta. Ingmar bjöd upp henne till dans.

– Sen var det kört, skrattar han.

Sommaren därpå gjordes första Norrlandsresan för sörlänningen, som snabbt blev lika förälskad i Tornedalen som i flickan därifrån. På midsommarafton 1952 stod bröllopet där, i kyrkan invid vattnet, och i sommar firar de alltså 65-årig bröllopsdag. Om de kommer att kunna fira den i Tornedalen är däremot osäkert.

– Varje sommar har vi varit där. Länge åkte vi tåg, hade sovvagn när pojkarna var små. Sen köpte vi bil och körde upp. Men i somras sa sonen ifrån. Nu får jag inte köra så långt längre. Han följde med och skjutsade upp oss, men vi kan ju inte räkna med att bli skjutsade i fortsättningen.

Berta gläds åt att maken snabbt blev lika biten av Tornedalen som hon så att de kunnat behålla andelen i barndomshemmet. Trots att det är fyra mil till närmaste matvarubutik.

– Det är härligt, säger Ingmar. Men att bo där, så långt kom vi inte. Och vi trivs bra i Eskilstuna. Det blir som ödet bestämmer.

Familjen har bott på olika håll i Eskilstuna. De var bland de första att flytta in i en lägenhet på Brunnsbacken, när bostadsområdet stod klart, och de har också haft villa på Hovängsvägen, lite längre söderut, parallellt med Skogstorpsvägen. Sedan 20 år bor paret på Västeråsvägen, och tycker de har det bra och klarar sig fint.

– Sonen kommer hit en kväll varje vecka och tittar till oss. Det är ju inte rätt att vi sliter ut honom, ler paret, men snäll är han.

Ingmar Sundkvist

Aktuell: Fyller 90 år den 23 januari.

Familj: Hustrun Berta, sonen Leif med familj, tre barnbarn och ett barnbarnsbarn. Äldste sonen Christer gick bort för två år sedan.

Bor: Eskilstuna.

Yrkeslivet: Inleddes på Sängfabriken i Stallarholmen fram till 1945 då en fem månader lång storstrejk bröt ut. Jobbade bland annat också på Tegelbruket och på trädgårdsmästeri innan det blev Eskilstuna och så småningom Assa Stenman där han blev kvar.

Intressen: Gillar att fiska och att plocka svamp. Spelar mycket bingo och väntar nu på sommarsäsongen, så att bilbingon drar i gång. Tidigare har familjen rest en hel del utomlands, och mycket dans har det också blivit. Inte minst på Vikingavallen i Stallarholmen.

Födelsedagen: Firas med middag för familjen och de närmaste under lördagen.

Mest delat denna vecka