Irma Brandt.

Irma Brandt har avlidit

Dödsfall

Irma Brandt, mångårig redaktör på Eskilstuna Kuriren med Strengnäs Tidning, har avlidit, två veckor före sin 100-årsdag.

Irma Brandt föddes den 23 november 1917 i Västanfors/Fagersta där hon också växte upp. Efter realexamen började hon som volontär på Fagerstaposten. Irma gick den långa vägen, lärde sig journalisthantverket från grunden och hann med att uppleva hela den tekniska utvecklingen inom media.

Nästa station var Eskilstuna-Kurirens lokalkontor i Köping, dit Irma flyttade med sina två döttrar 1948, anställd av tidningens legendariska chefredaktör J. A. Selander. I Köping fick hon ta hand om både allmänna nyheter, polisrapporter och familjesidan, men sportevenemangen skulle också bevakas. Manus måste hon leverera i Kungsör en dryg mil bort, dit hon cyklade.

1965 började Irma sin tjänst som redaktör på Strengnäs Tidning och den innehade hon till sin pensionering. Strängnäs erbjöd ett spännande verksamhetsfält för Irma som med sin personliga intervjustil lyckades fånga de mest skiftande typer av människor. Ofta var det representanter från det militära, men Irmas arbetsfält omfattade också kyrkan och dess verksamhet, liksom Sundby sjukhus, en stor institution på den tiden. Hon var aldrig rädd för att möta nya utmaningar.

I Strängnäs fann Irma också många vänner hon blev djupt förbunden med.

Det var svårt att tänka sig Irma utan hund, hon hade många fyrfotade vänner genom åren. Under flera år var hon engagerad i Brukshundsklubben. Med tiden blev hon också ett med naturen och de vilda djuren, på gården Italien på Tosterön.

Men inte bara djuren, utan också besök från den stora världen har genom åren hittat ut till Irma i skogen. Förutom alla de resor som Irma själv företagit har barn och barnbarn från Belize, Berlin, New York och Florida kommit på besök, och många är de långväga vänner som sökt samtalen och samvaron med Irma.

Den sista tiden i livet bodde Irma Brandt på Isabellagården i Strängnäs. Hon efterlämnar närmast två döttrar med familjer, inklusive barnbarn och barnbarnsbarn.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenStrengnäs TidningSträngnäsDödsfall
Relaterat