• Tidigare ministern och talmannen Birgitta Dahl fyller 80 år. Foto:
  • "Jag brinner fortfarande för politik", säger Birgitta Dahl, som under sin karriär hann med att vara både energiminister, miljöminister och riksdagens talman. Foto:
  • Birgitta Dahl läste mycket som barn och fick tidigt en stark övertygelse om att hon hade ett ansvar att bidra till samhällsutvecklingen. Foto:
  • Vid 80 års ålder är det politiska engagemanget fortfarande intakt hos Birgitta Dahl. som fanns på plats vid Riksmötets öppnande förra veckan. Foto:
  • Tidigare ministern och talmannen Birgitta Dahl fyller 80 år. Foto:
1/

"Jag drevs av helig vrede"

Födelsedag

Som politiker väckte Birgitta Dahl ont blod hos en del och fick utstå både hot och använt toapapper i brevlådan. Men hon har aldrig vikt ned sig, utan hållit huvudet högt. Brinnande övertygelse, stöd från de närmaste och naturen gav styrka.

Ännu vid 80 års ålder är det politiska engagemanget intakt hos den socialdemokratiska veteranen Birgitta Dahl. Som varje år möter hon upp i riksdagen för att medverka vid Riksmötets öppnande.

— Jag brinner fortfarande för politik! Jag följer det som händer både i Sverige och världen, ibland med blödande hjärta. Jag vill att Sverige ska spela en aktiv roll för att främja fred och samarbete i världen, säger hon.

Under sina 34 innehållsrika år i riksdagen agerade hon många gånger som pionjär och radikal politiker, främst genom kamp för jämställdhet och miljö. Hon var först med att amma i riksdagen (1969, när hennes andra barn var två veckor gammalt), var med om att genomdriva förbudet mot barnaga 1979, förespråkade Linje 2 i kärnkraftsfrågan – “Avveckling, men med förnuft", drev igenom förbudet mot användande av freoner som miljöminister och bråkade en hel del med “väletablerade äldre män” för att försvara sina ståndpunkter.

Likväl skriver hon i sin nyutkomna självbiografi, “I rörelse. Minnen från ett innehållsrikt liv” (Premiss förlag), att hon var “ett ensamt barn, som inte passade in, brådmogen och lillgammal”. Hon plågades av funderingar över sitt utseende och var rädd att tala inför andra. Varifrån kom modet att bli en stridbar politisk rebell?

— Jag var ivrig och nyfiken; jag läste jämt och samlade idéer och övertygelse. Läsningen gav mig kraft och ledde till en stark övertygelse om att jag hade ett ansvar att bidra till samhällsutvecklingen. Jag har blivit buren av denna övertygelse i hela mitt liv.

Den första prövningen kom när hon var 13 år. Hon hade upplevt hur illa unga ensamstående mammor blev behandlade av samhället, blev upprörd över dubbelmoralen och gick raka vägen till rektorn för att kräva sexualundervisning i skolan.

— Mina ben darrade av nervositet genom hela den långa korridoren. Jag drevs av helig vrede och ansvarskänsla.

Det politiska intresset accentuerade när hon flyttade från hemmet i Vallentuna norr om Stockholm till Uppsala, i akt och mening för att bli folkhögskollärare som föräldrarna. Vid sidan av studierna slogs hon för jämställdhet, daghemsutbyggnad och internationell solidaritet med manliga partikamrater.

— Jag skällde ut dem och grälade ofta med dem. De utskällda äldre männen bemötte mig med respekt och gav mig uppdrag. De nominerade mig till riksdagen!

Så småningom, 1982, utsågs hon till energiminister av Olof Palme. Och fyra år senare även till miljöminister i Ingvar Carlssons regering. Från 1994 fram till pensionen 2002 var hon riksdagens talman.

Hennes orubbliga ståndpunkter om jämställdhet liksom hennes vägran att acceptera mannens normer väckte ont blod, framhåller hon.

— Männen kände sig hotade av att jag inte accepterade deras normer och var mig själv. I riksdagen klädde jag mig kvinnligt. Det stack ut. Under årens lopp har jag fått alla möjliga former av hot, även använt toapapper i brevlådan. Men jag hade den uppfattningen att jag måste hålla huvudet högt och visa att jag inte låter mig skrämmas till underkastelse.

Hon medger att hon haft fel som till en början, liksom nästan alla, trodde så mycket på kärnkraften, men förnekar starkt det påstådda stödet till Röda khmerernas skräckvälde.

— Jag har aldrig stött Pol Pot, det är förtal och lögner som drivits i en systematisk kampanj mot mig. Det är skamligt!

Brinnande övertygelse, stöd från de närmaste och vistelse i natur gav styrka vid stormar.

— Jag har alltid varit en naturmänniska. I naturen kommer stillheten och många problem löser sig på långa cykelturer – eller när jag rensar ogräs i trädgården. Då tänker jag på folk jag varit osams med och kan lämna problemen bakom mig. Väldigt effektivt.

Med trädgård, faiblesse för att brodera och ständiga föredragsförfrågningar har hon fullt upp. Det är dock ingen tvekan om vad som är det viktigaste i livet: barn och barnbarn.

— Jag är tacksam för livet jag har haft, men är inte rädd för döden. Jag vill vara kvar några år och se mina barnbarn utvecklas och att det går bra för dem, säger Birgitta Dahl.

Birgitta Dahl

Fyller: 80 år den 20 september.

Gör: Tidigare talman, minister och riksdagsledamot.

Bor: Halvårsvis i Uppsala och Öregrund.

Familj: Maken Enn Kokk, döttrarna Anna Kettner, Kerstin Kokk och sonen Matti Dahl. Sju barnbarn i åldrarna 2-25 år.

Så firar hon födelsedagen: Med öppet hus för familj och vänner.

Om att fylla 80: “Jag ser fram emot det.”

Politiskt testamente: “Solidaritet och allas lika värde. Vi får aldrig lägga oss ned för de onda krafterna. Alla goda krafter måste mobiliseras mot ondskan. Jag tror på våra möjligheter att förändra världen.”

Favoriträtt: Lammkotlett med sockerärtor.

Personlighetsdrag: “Ivrig, nyfiken, jag tycker om att pröva nytt och utvecklas. Jag har lätt att tycka om andra människor, men det händer att jag för ärlighetens skull måste ta avstånd från somliga. Jag är absolut inte långsint och varken ältar eller ångrar saker. Det händer att jag blir osams, men jag brusar inte upp lika mycket som förut.”

Läs mer om dessa ämnen

FödelsedagarPolitiker

Mest delat denna vecka