Bamse får vara med när söndagens jubilar Hans Jensen ska förevigas vid köksbordet. Foto:

"Jag hade gärna varit 40 år yngre"

Födelsedag
Han var tio år gammal när han bytte land och minns egentligen inte mycket mer av Danmark än vad han sett av landet i efterhand. Men fortfarande tar Hans Jensen gärna en tur över sundet och njuter av de gamla hemtrakterna kring Kolding, den goda maten och de trevliga människorna.

– Det var inte helt lätt att byta land som barn, det blev några jobbiga år i skolan när man skulle lära sig det nya språket och samtidigt hänga med på lektionerna, minns Hans, som inledde sitt liv i Sverige med ett antal uppväxtår i Hälleforsnäs och Flen.

Hit kom han tillsammans med sin pappa, pappans nya fru och ett halvsyskon. Hans övriga, äldre syskon blev kvar i Danmark när fadern arbetsutvandrade.

– Numera har jag bara en systerson kvar i Danmark. Men jag tycker det är roligt ändå att åka dit ibland. Den danska maten är godare, samhället är mer fritt och danskarna öppna och gästvänliga.

Men besöker du bara Köpenhamn har du inte varit i Danmark, hävdar Hans.

– Nej, då är du kvar i Malmö, ler han. Du måste ge dig längre in i landet för att uppleva det danska.

Till Eskilstuna kom familjen under första halvan av 70-talet. I dag har Hans och hustrun Gun-Britt bott i lägenheten i Myrtorp i sju år, och i fjol firade de guldbröllop. Tillsammans har de fem söner.

Yrkeslivet inleddes i skogen, och Hans Jensen ägnade också ett antal år bland annat inom jordbruksnäringen innan han slutligen övergick till den bransch han trivts bäst inom.

– Det blev 10-15 år som lastbilschaufför innan pensionen. Jag började på Granfors Åkeri här i Eskilstuna och så småningom blev det allt längre körningar. Mot slutet körde jag runt hela Europa, och det kunde bli rätt slitigt, men trots det blev de mina bästa yrkesår.

I dag ligger han gärna på soffan och har det bra. Är det motorsport på tv trivs han allra bäst. En lägenhet i en fastighet med hiss hade underlättat vardagen, konstaterar han. En stroke och fallolyckor har gjort honom mindre rörlig. Men än har inte fastighetsbolaget kunna hjälpa honom till det.

Önskepresenten är tyvärr inte heller något Hans kan räkna med att få på söndag.

– Jag hade gärna varit 40 år yngre eller mer. Då hade jag börjat om att köra lastbil direkt, och ja, jag hade nog vänt på livet helt och hållet. Jag har inte alltid skött mig så bra, och på grund av mycket olovlig körning som ung fick jag inte mitt körkort förrän 1965 trots att jag körde upp tio år tidigare.

Hans Jensen

Fyller: 80 år söndagen den 15 januari.

Familj: Hustrun Gun-Britt, hunden Bamse, fem söner och sex barnbarn.

Intressen: "Det har inte funnits mycket tid till hobbies genom åren. Numera ser jag mest på tv, föredrar tävlingar med fyrhjuliga fordon. Rally har jag provat på att köra, men det är både billigare och roligare att stå bredvid och titta."

Födelsedagen: Firas med smörgåstårta, kaffe och dricka tillsammans med den stora familjen.

Mest delat denna vecka