Josephine Sondlo är nordisk mästare i cocktailblandning och nu väntar nästa utmaning. Foto:

Josephine Sondlo skapar cocktails i världsklass

Sörmland
annons

Josephine Sondlo tog nyligen hem titeln Nordens bästa bartender. Snart möter hon den absoluta eliten i världens största cocktailtävling.

— Man måste step-up the game, säger Björnlundabon.

Cocktailproffset Josephine Sondlo viker sig inte för nya utmaningar. Efter gymnasiet avancerade hon snabbt från nisse (diskplockare) till cocktailservitris på Berns. Sedan dess har hon hunnit avverka toppkrog efter toppkrog, skrivit en cocktailbok och korats till nordens mästare i cocktailblandning.

Nu väntar nästa utmaning: att möta den absoluta eliten i världens största bartendertävling. Årets World class vinnare kommer att koras i augusti.

— Det kommer att vara många talanger. Man måste step-up the game, säger Björnlundatjejen.

Hon beskriver sig själv som en tävlingsmänniska som gillar att utmana mig själv.

— Jag tycker att man kan tävla i allt. Jag får inspiration från högt som lågt.

Det visade hon tydligt i det nordiska mästerskapets tre deltävlingar där kreativitet, presentation och teknik sattes på prov.

I det andra momentet skapade de tolv nordiska finalisterna en Talisker whisky cocktail med ingredienser som de fann på den skotska kusten och naturen i Inverness.

Josephines “Made by the Sea” hade Seaweed & Oloroso rock candy, kolsyrat havsvatten, Oloroso Sherry, limejuice och Talisker.

Hennes drink tog den skotska domaren och Diageos Whisky-ambassadören Ervin Trykowski med storm. Det var långt ifrån en självklar kombination.

— Den var svinäcklig första gången. En av mina kollegor som smakade den blev spyfärdig, skrattar Josephine.

Det är sällan som hon får till en perfekt drink på första försöket. Ibland tar det flera dagar. I det här fallet tog det två månader innan hon skapat en vinnande drink som stack ut.

— Ofta börjar jag med en idé och försöker sen få ihop alla ingredienser.

Smak, lukt och presentation är viktigt. Så här års passar hon även på att ta till vara på färska råvaror:

— Bär, frukt och blommor är svinhärligt. Det här är en god tid och då ska man dricka goda grejer.

Den nordiska mästarens bästa tips är att först få till rätt syrlighet på lemonaden och sedan blanda till spriten.

— Och smaka på allt. Träna smaklökarna!

Det är någonting som hon gör dagligen som bartender på Penny & Bill i Stockholm och inför World class finalen i Mexiko har hon mycket som behöver finslipas.

— Jag kommer att öva på allt. Framförallt mina svagheter, så att jag höjer lägstanivån. Det är bara att träna och fokusera ordentligt, säger hon.

Josephine Sondlo.

Ålder: 29 år.

Boende: Bor i Stockholm och Björnlunda.

Arbete: Bartender på Penny & Bill.

Intressen: Islandshästar.

Läs mer om dessa ämnen

Personligt
annons

Mest delat denna vecka