• Matti Nykänen. Foto:
  • Matti Nykänen på prispallen under OS i Sarajevo 1984. Foto:
1/

Legendaren Matti Nykänen död: "Den största som funnits"

Backhoppning

Den tidigare backhoppningsstjärnan Matti Nykänen är död.

Finländaren, som under sin karriär tog fyra OS-guld och sex VM-guld, blev 55 år gammal.

Nykänen dog under natten till måndagen, säger personer i hans närmaste krets till den finländskan tidningen Seiska. Beskedet att en av Finlands främsta idrottare genom tiderna gått bort tas emot med sorg i det backhoppningstokiga landet.

I Matti Nykänens födelsestad flaggar man på halv stång under måndagen.

Redan som 18-åring slog han igenom i världseliten genom sitt VM-guld i stor backe i Oslo 1982. Två år senare tog han dubbla guld i Sarajevo-OS innan han nådde sin karriärs höjdpunkt: OS i Calgary 1988. Där sopade Nykänen rent och tog tre guld av tre möjliga: två individuella och ett i lag.

– Han är den största som funnits. Otroligt med alla de framgångarna han hade. Han har betytt så mycket för backhoppningen och är superstor i Finland, säger förre svenske backhopparen Anders Daun, som tävlade samtidigt som Nykänen, till SVT.

Nykänen avslutade idrottskarriären 1991, i samband med V-stilens intåg, men blev om möjligt än mer omskriven på senare år. Nykänen led av alkoholmissbruk och var inblandad i många skandaler, bland annat dömdes han för misshandel flera gånger och satt i fängelse för att ha knivhuggit en granne. Det stormiga livet blev till spelfilm 2006: "Matti – elämä on ihmisen parasta aikaa" ("Matti – livet är människans bästa tid).

Han försökte sig också på en karriär som musikartist och gav ut flera album.

Utöver de många mästerskapsgulden vann Matti Nykänen den totala världscupen fyra gånger och den tyskösterrikiska backhopparveckan två gånger. Han blev vid två tillfällen, 1985 och 1988, utsedd till årets idrottare i Finland och när public service-bolaget Yle i samband med Finlands 100-årsjubileum utsåg tidernas främsta finländska idrottare hamnade Nykänen trea, endast bakom friidrottarna Paavo Nurmi och Lasse Virén.

Så sent som för två veckor sedan intervjuades Matti Nykänen av tidningen Aamulehtis reporter Matti Kuusela, skriver Hufvudstadsbladet. Då berättade han om sina hälsoproblem, att han hade diagnosticerats med diabetes, men gav samtidigt ett enligt Kuusela samlat och närvarande intryck.

– Jag är mycket mer tålmodig i dag. Tänk nu, jag har svarat på frågor i snart en timme. Tidigare skulle det aldrig ha kommit på fråga. Jag hade hela tiden myror i byxorna, jag skulle hela tiden iväg någonstans, helst bort. Jag skulle ha allting, genast. Nuförtiden räcker det om jag får skotta snö i lugn och ro, sade Matti Nykänen i intervjun med Aamulehti.

Och backhoppningen, den fanns fortfarande nära till hands när han drömde sig bort, erkände Matti Nykänen.

– Självklart. I mina drömmar hoppar jag långt, långt. Och när jag vaknar finns känslan fortfarande kvar i kroppen, minnet av att flyga. Ingenting kan slå det.

Matti Nykänen

Namn: Matti Ensio Nykänen

Född: 17 juli 1963 i Jyväskylä, Finland

Död: 4 februari 2019 (55 år)

Idrott: backhoppning

Meriter i urval: 4 OS-guld, 1 OS-silver, 6 VM-guld (varav ett i skidflygning), 46 individuella världscupsegrar, vann den totala världscupen fyra gånger, vann tyskösterrikiska backhopparveckan två gånger

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

DödsfallPersonligt
Relaterat