— Jag ser fram emot att möta en ny kultur, att få komma befolkningen närmare än vad som är möjligt som vanlig turist, och att med min yrkeskunskap få göra rejäl nytta, säger Eskilstunaoptikern Lena Neu som på måndag reser till Peru med Optiker utan gränser. Foto:

Eskilstunaoptikern Lena Neu hjälper fattiga till bättre syn

Biståndsarbete
annons

I vanliga fall hjälper hon Eskilstunaborna till bättre syn. På måndag reser Lena Neu tillsammans med elva andra optiker och optikerassistenter till Peru, för att ge tusentals fattiga barn och vuxna chansen att med begagnade glasögon från Sverige kunna gå i skolan och arbeta.

Lena Neu bor med man och barn i Eskilstuna och jobbar som optiker på Synoptiks två butiker i kommunen. Valet av yrke gjordes tidigt, och hon har aldrig ångrat det.

— Jag fastnade för optiker eftersom man både får använda hjärnan och utföra ett hantverk. Och jag trivs fortfarande bra, även om yrket inte omfattar lika mycket hantverk längre, vilket jag kan sakna.

Mitt uppdrag blir att göra synundersökningar på så många människor jag bara hinner med

Under två veckor med start måndag kommer hon få göra rejäl handfast nytta under extra långa arbetsdagar. Lena är en av tolv utvalda optiker och assistenter att få följa med när Optiker utan gränser gör en ny hjälpresa med insamlade glasögon. Denna gång till Peru i Sydamerika.

— Mitt uppdrag blir att göra synundersökningar på så många människor jag bara hinner med. Teamet räknar med att hinna uppemot 4 000 undersökningar under tio arbetsdagar.

— Vi kommer att mötas av människor – barn, vuxna, gamla – som köat för att få delta i projektet. De är för fattiga för att ha råd att köpa glasögon men behöver få sin syn korrigerad för att kunna utföra sitt jobb eller tillgodogöra sig skolan.

Tusentals kasserade svenska glasögon följer med till Peru. Då har de gjorts i ordning, märkts upp med synfel och packats par för par i små påsar. Foto:

Med sig har de svenska deltagarna två bananlådor var av gamla, men väl fungerande glasögon, skänkta av svenska folket och noggrant märkta och förberedda för nya ägare.

Resan skulle ha blivit av redan i våras, men på grund av de kraftiga regnoväder och översvämningar som skapade katastrofläge i Peru blev den inställd bara ett par dagar före avfärd.

— Det var lite snopet men kändes ändå självklart att vi ställde in resan, vi hade ju inte kunnat göra någon nytta i det läget.

Klart man inte tackar nej till den möjligheten när man nu är i Peru

Äventyr och resor under enkla förhållanden är ingenting som är främmande för Lena. Familjen backpackade i Asien redan när barnen var små, och är ofta på resande fot.

— Vi kom hem från senaste resan för en månad sedan, och i januari åker vi till Thailand igen. Men Sydamerika har jag inte varit i tidigare, och jag är verkligen glad och tacksam för att få delta i det här uppdraget. Jag är fullt medveten om att det blir hårt arbete, långa dagar och nattbuss mellan byarna på vägar jag inte har en aning om hur de ser ut. Trötthet kan mycket väl bli vår största utmaning.

— Men jag ser fram emot att möta en ny kultur, att få komma befolkningen närmare än vad som är möjligt som vanlig turist, och att med min yrkeskunskap få göra rejäl nytta. Att få hjälpa människor till en bättre vardag.

Den 21 september återvänder hon hem, och då har hon även hunnit med ett fyradagars egenbekostat äventyr tillsammans med sju av de andra i resesällskapet.

— Vi åker upp till Cusco och Machu Picchu. Klart man inte tackar nej till den möjligheten när man nu är i Peru, konstaterar Lena Neu.

Optiker Lena Neu. Foto:

Optiker utan gränser

Är en biståndsorganisation, startad av Synoptik, som hjälper människor i tredje världen till bättre syn, så att de får en chans att gå i skolan, arbeta och få en bättre ålderdom.

Höstens resa är den sjunde i ordningen, och Peru besöks för andra gången. Under åren har runt 260000 glasögon samlats in och totalt har hittills nästan 18000 synundersökningar genomförts.

Av alla människor som får hjälp är cirka 60 procent kvinnor och en av fem barn eller unga vuxna.

Samarbetar med Vision for all, en svensk biståndsorganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet. De glasögon som inte kommit till nytta under resorna har skänkts till Vision for all för att ingå i andra biståndsprojekt.

Världens syn

285 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn. Nio av tio lever i låginkomstområden.

80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas.

Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Kan förebyggas med solglasögon.

(Källa: Synoptik)

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaVälgörenhetsjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka