• — Jag är tacksam över att jag varit frisk och fortfarande får hänga med. Jag har ju hunnit uppleva många fina saker, även om jag säkert glömt en del, konstaterar Hagar Hansson, 100 på söndagen. Foto:
  • Eskilstuna-Kuriren uppvaktade jubilaren med en Kurirentårta redan under fredagen. Foto:
  • Hagar Hansson, 100 år den 1 oktober. Foto:
1/

"Livet har varit rätt så lättsamt"

Födelsedag

Många Strängnäsbor har haft henne som skolsköterska, och många andra har säkert hört henne sjunga, eller har kanske sjungit i samma kör. På söndag är det dags att Hagar Hansson, som trott att det skulle bli mycket värre, att fylla 100 år.

— Tack, du är inte ensam om att tycka det, säger Hagar Hansson när jag påpekar att hon har ett väldigt vackert förnamn.

— Det kan jag själv hålla med om. Jag vet inte var mina föräldrar fick det ifrån och jag tror aldrig jag träffat någon annan som heter samma sak. Det är rätt skönt att vara ensam om att heta Hagar.

Sina första sju år levde hon i Söderhamn, innan familjen flyttade till Blekinge – varifrån Hagar fortfarande har influenser i dialekten. Hon visste tidigt vad hon ville ägna yrkeslivet åt.

— Efter flick- och realskola sökte jag och kom in på sjuksköterskeskolan i Lund. Och det ångrade jag aldrig. Att jobba som sjuksköterska var ett härligt liv ska jag tala om, jag trivdes utmärkt.

Första tjänsten tog henne till den lilla norrländska orten Hällvikstrand där hon också mötte kärleken, i läkaren John Hansson. Med honom flyttade hon vartefter hans yrke tog familjen genom landet. Ett barn föddes i Söderhamn, ett i Växjö och det tredje i Malmö.

— Ja, det blev lite jobbigt, ska jag säga, att flytta så långt flera gånger. Men det gick bra, och även jag arbetade på flera orter.

Så småningom hamnade de i Strängnäs, trivdes väldigt bra och blev kvar. Fram till pensionen 1983 arbetade Hagar som skolsköterska på Thomasgymnasiet.

Sedan en tid bor hon på Sictoniagården i Vansö, och trivs utmärkt. Hur tillbringar hon sina dagar?

— Ja, vad gör jag? Jag stickar fortfarande och lite sådana saker, men ögonen har blivit dåliga. Jag sitter mycket här, i fåtöljen jag fick av pappa. Och lyssnar på musik förstås.

Hagars stora intresse livet igenom har varit musik. Med två kyrkomusicerande föräldrar var det inte konstigt att Hagar också förlorade sitt hjärta tidigt till musiken, och hon har både sjungit i många körer och själv lett sångkörer. I Strängnäs var hon länge aktiv inom tre olika körer, bland annat Domkyrkokören.

— Nu sjunger jag inte längre i kör utan bara för mig själv. Men musiken är mitt liv och jag har verkligen älskat att sjunga. I dag lyssnar jag väldigt gärna på en bra skiva med härlig orkestermusik, eller något åt jazzhållet, säger hon och pekar mot den lilla stereon på byrån, där en cd med Frank Sinatra ligger överst i högen.

Men kanske det blir en och annan sång för de samlade gästerna på kalaset på söndag?

— Ja, jag sjunger väl så mycket jag kan, så får de sjunga resten, ler Hagar Hansson.

På frågan om hur det känns att nå en så aktningsvärd ålder svarar hon:

— Det var inte så svårt som jag trodde, livet har varit rätt så lättsamt.

Hagar Hansson

Aktuell: Fyller 100 år den 1 oktober.

Bor: På Sictoniagården i Vansö, Strängnäs.

Familj: Två söner och en dotter, två barnbarn, två barnbarnsbarn och ett tredje på väg.

Yrke: Sjuksköterska. Jobbade i många år som skolsköterska på Thomasgymnasiet i Strängnäs.

Födelsedagen: Firas med stort kalas på Sictoniagården för släkt och vänner på söndagen, och med tårtkalas för boende och personal nästa fredag.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

ThomasgymnasietSträngnäsFödelsedagarMusikÄldreboende
Relaterat

Mest delat denna vecka