Madeleine skulle gärna se att fler går med i Missing people. "Det finns så många olika saker man kan göra. Det är klart att alla inte har fysiska förutsättningar att stövla omkring i skogen, men man kanske kan vara med och bre mackor, dela ut dricka eller vad som helst. Men vi kräver att man är 18 år, och att man förstår och respekterar våra sekretessregler. Det har hänt att folk varit med snarare av nyfikenhet än vilja att hjälpa." Foto:

Madeleine Dahm leder Missing People i Sörmland: "Finns människor som kliver ur sängen mitt i natten för att hjälpa"

Personligt

Madeleine Dahm är högsta hönset i Missing People Södermanland. Hon har nyss flyttat från Katrineholm tillbaka till Nyköping, och hon hoppas kunna utveckla Missing People här. "Vi måste skaffa lokaler och få in fler folk", säger hon.

Madeleine Dahm

Ålder: 44 år.

Familj: Två barn, en dottern på 15 år och en son på 9 år.

Bor: Nyköping. "Jag kommer härifrån från början, men har fram tills nyligen bott i Katrineholm i många år. Men nu är jag tillbaka på hemmaplan."

Gör: Verksamhetsledare i Missing People Södermanland. "Är du nyfiken på oss kan du söka upp oss på Facebook, antingen riksorganisationen eller oss i lokalavdelningen, eller på hemsidan missingpeople.se."

Hon är född och uppvuxen i Nyköping, men har först nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad efter flera år i Katrineholm.

— Där har jag på sommaren de senaste två åren varit arrangör av backluckeloppisar på Lövåsen, och resten av året har jag tillsammans med en kompis drivit ett loppis inne i Valla. Det är ett stort intresse.

Men den mesta av fritiden går till engagemanget inom Missing People.

Missing People

Är en ideell organisation som hjälper polis och anhöriga att leta efter människor som försvunnit. Man jobbar genom efterlysningar på sociala medier, främst facebook, och genom att ordna skallgång. Missing people grundades 2012 i Göteborg och fyller alltså fem år i år.

En vilja att hjälpa var det som gjorde att Madeleine Dahm sökte sig dit.

— Det är väl det att jag faktiskt kan hjälpa någon och verkligen göra skillnad, på riktigt, på ett väldigt handfast sätt. Så jag deltog i ett sök och på den vägen är det.

Det är ungefär ett och ett halvt år sedan. Nu är Madeleine verksamhetschef för Missing People Södermanland. När de ordnar sök har hon oftast rollen som administrativ chef, vilket bland annat innebär att hon är den som har kontakten med anhöriga.

— Det är oftast de anhöriga som kontaktar oss och vill att vi ska sätta ut en efterlysning och dra igång ett sök. Efter att vi fått grönt ljus från polisen och anhöriga kör vi i gång. Jag har fantastiska minnen från när vi hittat människor och jag kunnat meddela anhöriga, och jag kan få gåshud när jag tänker på det. Känslan går inte att beskriva, säger Madeleine, innan hon blir tyst en stund. Så fortsätter hon:

— De allra flesta hittas vid liv och då blir det ju lyckliga slut. Men så är det inte alltid. Ibland blir det tragiska avslut, men då får de anhöriga i alla fall ett avslut och få veta vad som hänt.

Förra året hjälpte organisationen till vid tiotalet försvinnanden i Sörmland. Men Madeleine är ofta med också i andra län och hjälper till.

— Att jag kan engagera mig så mycket beror på att barnen är stora och kan klara sig själva ett par timmar. Men visst – ibland känns det svårt att säga "nej, den här gången kan jag inte", när det handlar om att rädda liv. Samtidigt är det skönt att veta– skulle nån av mina nära försvinna finns det människor som skulle kliva upp ur sängen mitt i natten för att hjälpa.

Den närmaste tiden hoppas Madeleine kunna utveckla Missing People Södermanland.

— Vi behöver fler medlemmar, fler som hänger med ut på sök, och vi söker både lokaler och sponsorer. Vi kommer växa, bli större, och kunna hjälpa ännu fler.

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandBlåljus

Mest delat denna vecka