— Att gå på bal och ta studenten kostar sjuka mängder pengar. Att låna min klänning sparar ju i alla fall några tusenlappar, och jag hoppas jag kan hjälpa någon som annars inte tycker sig ha råd att gå på bal. Det är verkligen en jätterolig grej, säger Maria Ahlin. Foto:

Maria från Eskilstuna lånar ut sin balklänning gratis: "Bara kul om den kan komma till användning"

Student

En ny studenttid är på ingående. Under några intensiva veckor på vår och försommar ska mycket hända – och mycket betalas. För den som vill gå på studentbal men avskräcks av kostnaderna kanske Eskilstunatjejen Maria Ahlins erbjudande kan vara nåt.

— Jag lånar ut min klänning gratis, det är bara kul om den kan komma till användning.

Att det är roligt och ger minnen för livet att gå på studentbal vet verkligen Maria Ahlin – som gjort det inte en utan två gånger. 2011 tog hon själv studenten från naturvetenskapliga programmet på Rinman och året därpå gick hon som sällskap till en killkompis.

— Att gå med de egna klasskompisarna var förstås jättekul. Då var man mitt uppe i studenten, och det var verkligen fantastiskt att få göra sig riktigt fin och gå på bal på slottet. Andra året var det roligt att se hur exalterade studenterna var, och själv kunde jag njuta mer av att bara äta gott och ta det lite lugnt.

2012 gick Maria på bal på Sundbyholm som sällskap åt sin kompis. Den svarta klänningen som hängt i garderoben sedan dess lånar hon gärna ut. Foto:

Första balen bar Maria en rosa klänning, som hon sedan sålde. Nästa outfit gick i svart enligt kompisens önskemål, och Maria köpte en begagnad klänning på nätet.

— Jag hittade den i Norrland och chansade, och den passade som tur var bra.

Idén att låna ut klänningen fick hon när hon läste om en annan tjej som annonserade ut sin. Nu blir det tredje säsongen Marias svarta klänning går att låna gratis.

— Att få gå på bal är verkligen jätteroligt, men det handlar om helt sjuka pengar. Allt kostar; smink, hår, väska, matbiljetten och inte minst klänningen, oavsett om man hyr eller köper den. Pengarna bara rinner iväg. Och som student har man inte så mycket pengar utan det blir ju föräldrarna som får täcka upp.

— Och så är det ju student direkt efter balen, med ny klänning, nya stora kostnader. Jag kan förstå de som skippar balen. Vissa vill förstås bara inte gå, medan andra helt enkelt inte har råd. Kan jag ge någon chansen att skapa roliga minnen för livet är det toppen. Därför lånar jag ut den gratis. Det enda man får bekosta är en kemtvätt om det skulle behövas.

— Min killkompis ville ha svart tema, och jag gillar ju svart så det passade mig bra att leta reda på en svart klänning. Kanske är det ingen annan som vill gå på bal i svart, men jag kan rekommendera det, säger Maria Ahlin. Foto:

Maria kan också tänka sig att sälja klänningen om det skulle bli aktuellt.

— Men det är ju roligare om den kan komma till användning flera gånger. Och ju fler som nappar desto bättre. Den hänger ju där den hänger, jag kommer aldrig att gå på bal fler gånger i livet och har svårt att se att jag skulle bli bjuden på en fest där en svart balklänning med typ 17 tyllkjolar skulle passa att bära.

Ett antal personer har redan hört av sig om klänningen, men än så länge har inte storleken (34/36) passat. Är du intresserad av Marias klänning tar du lättast kontakt med henne via Facebook och Messenger.

Maria Ahlin

Ålder: 25 år.

Bor: I Eskilstuna, från Kungsör.

Familj: Sambo.

Gör: Går sista terminen på yrkeshögskolan IUC i Katrineholm, pluggar till VVS-ingenjör. Jobbar som projektledare på ett entreprenadföretag i Eskilstuna på lediga dagar och har en anställning efter examen. Är fodervärd åt ett fjordsto, som hon tävlar i dressyr, hoppning, bruksridning, brukskörning och precisionskörning. Ägare till stoets åtta månader gamla föl.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaEkonomi/Privatskola och utbildning studenten