• Allra bäst trivs hon kanske i skidspåret, men födelsedagen firar Marie Danielsson på en sandstrand i Medelhavet, tillsammans med familjen. Foto:
  • En liten tillställning blev stor, och förra helgen bjöd Marie Danielsson över 100 personer på mat och underhållning. Förberedelserna var intensiva för en vecka sedan. Foto:
1/

Marie Danielsson: "Fyller jag verkligen 50 år?"

Födelsedag

Födelsedagen avnjuts i den grekiska övärlden tillsammans med familjen. Men innan avfärd bjöd Marie Danielsson sina närmaste vänner och bekanta på en liten fest – över 100 personer njöt av buffé och musikunderhållning i byn som spelar en så central roll i jubilarens liv.

Föräldrarna är från Näshulta, och även om hon växte upp inne i Eskilstuna tillbringade familjen mycket tid i sommarstugan i den aktiva bygden, i de södra delarna av kommunen. Och när Marie Danielsson gick i åttan flyttade de ut permanent.

— När jag gått ut gymnasiet blev det av naturliga skäl Eskilstuna några år igen innan jag träffade Janne och vi båda kände att vi ville ut på landet. Vi började med att hyra, och 1995 köpte vi vårt hus.

Familjen Danielssons rosa villa ligger granne med Näshulta skola, mitt i byn.

— Det var mycket därför vi köpte huset, barnen hade gångavstånd till skolan. Och vi stortrivs fortfarande. Det är så lugnt och skönt härute, samtidigt som det händer mycket och bygden genomsyras av den berömda Näshultaandan. Och vi har ju faktiskt närmare till det mesta vi behöver än om vi bodde mitt i stan.

Och bakom huset finns ytterligare en anledning till att hela familjen trivts så bra här genom åren.

— Ja, i elljusspåret tillbringar vi mycket tid under vinterhalvåret. Det har blivit ett stort antal Vasalopp av olika slag, och när barnen var mindre åkte vi allihop något lopp varje vinter. Själv har jag kört såväl Tjejvasan och Öppet spår som Halv-, Kort- och Stafettvasan. Vissa år åker jag och Janne flera lopp.

— Husvagnen vi har på tomten står i Mora hela vintersäsongen. Det är perfekt, vi åker upp och tränar så mycket vi kan. Och underhållet av spåret här hemma sköter Janne tillsammans med en granne och en skoter.

Till vardags jobbar Marie i laboratoriet på Mälarsjukhusets patologavdelning. Så till viss del har cirkeln, som inleddes med att hon gick vårdgymnasiet, slutits.

— Jag valde vård lite eftersom "alla andra" gjorde det på den tiden, visste inte riktigt vad jag ville bli. Men jag blev inte kvar inom yrket mer än ett par år. Sen åkte jag till USA som au pair och efter det hade jag ett antal olika jobb. I 19 år arbetade jag på Arkitektkopia men insåg till slut, att skulle jag bli så stressad över arbetet, då ville jag känna att jag ändå gjorde mer nytta.

Marie sökte sig tillbaka till vården, och har inte ångrat sitt val en dag.

— På labbet tar jag bland annat hand om och preparerar alla gynhälsokontroller, och alla flytande cancerprover hamnar hos mig. Jag trivs jättebra, det är inte alls stressigt på samma sätt även om vi kan ha mycket att göra, och att få vara med och jobba med cancer ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Födelsedagen spenderas med föräldrarna, barnen och barnbarnet på Kos.

— Mamma fyller 80 i januari så vi passar på att fira tillsammans – även om jag inte vet om jag tror på att jag verkligen fyller 50 år, skrattar Marie, som först alltså inte tänkt ha någon fest.

Men när tidningen kommer för intervju och bildtagning fullständigt dignar alla arbetsytor i det danielssonska köket av fat fulla med fläskfilé, lax och sallader, som till förra lördagen bars över till Näshulta kommunalhus, 200 meter bort.

— Efter att ha funderat lite tänkte vi att någon liten tillställning ska vi väl ha ändå. Jag satte in en annons om öppet hus – och så växte alltihop till att 102 gäster anmälde sig, fråga mig inte hur det gick till. Men jättekul att så många ville fira mig!

Marie Danielsson

Fyller: 50 år den 17 september.

Familj: Maken Janne, barnen Fredrik och Johan, sonsonen Liam, ett år. "Jag kunde väl aldrig drömma om att det kunde vara så mysigt med barnbarn."

Bor: Näshulta.

Gör: Jobbar på labbet på Mälarsjukhusets patologavdelning.

På fritiden: Åker skidor, gympar i Näshulta sporthall, är sekreterare i Näshulta GoIF.

Läs mer om dessa ämnen

MälarsjukhusetFödelsedagarSkidor

Mest delat denna vecka