Dagens jubilar firades med Kurirentårta redan på fredagen. Foto:

Nu blir lillebror Björn förlåten

Kurirentårta
I alla år har Björn Boman fått höra att den 14 januari 1967 var ett väldigt olämpligt val av ankomsttid. Vilket sätt, att dimpa ner mitt i syrrans efterlängtade julgransplundring och snuva henne på godispåsen! Men när lillebror nu fyller 50 passar syster Nina på att be om ursäkt för tråkningarna med en Kurirentårta – och en liten överraskning under dagens fest.

– Jo, det där har man fått höra några gånger, skrattar Björn, när han tar emot tidningen mitt under förberedelserna för lördagens kalas. Han har skurit kött i parti och minut, medan sambon Nettan skurit sallad och nu försvinner ut till bostadsområdets kvartershus där 50-åringen ska hyllas. Med en förmaning till Björn att stanna där han är.

Han har varit med och planerat så pass att han vet att festen ska gå i guld och blått och att det blir heliumballonger. Men nu får han hålla sig ifrån lokalen – som förmodligen blir välfylld under lördagseftermiddagen.

– Jag vet att ett 20-tal släktingar och vänner kommer, men det är öppet hus från 14 så man kan ju aldrig riktigt veta hur många vi blir.

Och har man uttalat det i lokaltidningen får man ta eventuella konsekvenser, men Björn och Nettan tar det med ro. Köttet, gratängerna och tårtorna räcker så långt de räcker.

Födelsedagsbarnet är född och uppvuxen i Eskilstuna, och här har han blivit kvar. Han trivs bra i kommunen i allmänhet och i radhuset i Gustavsborg där de bott sedan -97 i synnerhet.

– Det är ett bra läge, nära till både naturen och till stan.

Här får han utlopp för sin frihetslängtan och behovet av att bara kunna öppna en dörr och kunna andas frisk luft. Ett halvår i unga år på ett verkstadsgolv räckte för att han snabbt skulle besluta sig för att aldrig ta ett sånt instängt jobb igen. Istället delade han ut tidningar och jobbade på ASG:s terminal, innan han blev anställd på flyttfirma. Nu har han varit där i snart 30 år.

– Det är ett fritt, varierat arbetsliv som jag trivs väldigt bra med, och förutom att flyttjobbet håller kroppen stark och seg går det bra att kombinera med mitt andra yrke; att vara personlig assistent åt Nettan.

Att hålla sig i form är viktigt, och nu under den mer lugna perioden i flyttsvängen krävs ett gymkort för att underhålla muskler och leder, resonerar han.

– Jag har yngre kollegor som har problem med knän och ryggar, medan jag klarat mig från värk och skador än så länge. Men så har jag alltid varit noggrann med att hålla mig mjuk i kroppen.

Och han tycker inte att 50-årsstrecket varit mycket att vara rädd för, det handlar ju bara om en siffra. Inte heller har han önskat sig något speciellt. Kanske kan det bli ett och annat tillskott till whiskysamlingen. Och han skulle gärna åka tillbaka till Skottland, där han och systerns sambo var för två år sedan och njöt av whiskyprovningar och den blommande ljungen på hedarna.

Nina Boman har sett fram emot att få fira lillebror i dag. För 50 år sedan stod han dock inte så högt i kurs.

– Han lyckades ju komma mitt i julgransplundringen och jag var allt annat än glad över att få ett syskon precis just då, när påsen med godis – och den klassiska apelsinen i botten – hägrade, minns hon.

– Men jag lovar, jag har tjatat klart om det nu, och Björn ska få en liten present som bevis för det.

Björn Boman

Aktuell: Fyller 50 år lördagen den 14 januari.

Bor: Gustavsborg i Hällbybrunn, Eskilstuna.

Familj: Sambon Nettan.

Gör: Personlig asistent åt Nettan, samt jobbar på flyttfirma.

Gör också: Håller kroppen i trim.

Mest delat denna vecka