• Ola Salo fyller 40 år – och njuter fortfarande av att stå på scen. ”Den kicken har jag levt för ända sedan jag gick i mitt första luciatåg”. Foto:
  • Ola Salo fyller 40 år - och njuter fortfarande av att stå på scen. ”Den kicken har jag levt för ända sedan jag gick i mitt första luciatåg”. Foto:
  • ”Det känns som att jag börjar komma ifatt mig själv”, säger Ola Salo, som alltid har känt sig lillgammal och medelålders. Foto:
  • ”Det känns som att jag börjar komma ifatt mig själv”, säger Ola Salo, som alltid har känt sig lillgammal och medelålders. Foto:
  • ”Det känns som att jag börjar komma ifatt mig själv”, säger Ola Salo, som alltid har känt sig lillgammal och medelålders. Foto:
1/

Ola Salo: "Jag börjar känna mig ganska vuxen"

Födelsedag

Vid 40 är Ola Salo lika aktuell som någonsin som artist och kompositör. Samtidigt har många bitar fallit på plats i privatlivet. – Drivkraften är alltid att hitta mitt rum i tillvaron, där jag trivs, säger Ola Salo.

I yngre dagar var han intresserad av allt han kunde tänkas klara av. I dag är han mer intresserad av att ägna sig åt det han behärskar och kan bidra med.

– Och det här med att stå på scen och underhålla, och tillsammans med en publik piska upp en stämning, det är ju det jag är bra på. I mina bästa stunder.

Nu är han bland annat aktuell i Melodifestivalen (som låtskrivare), på musikalscenen (i ”Hedwig and the angry inch”) och han planerar dessutom att släppa nyskrivet eget material under året. När bandet The Ark lades ned 2011 var han inställd på att skriva mer för andra. Det har han också gjort men han släpper inte artisteriet. Känslan på scenen har ett särskilt värde för honom.

– Jag är en person som har lätt att tänka sönder saker och komplicera dem. Jag kan ibland ha lite svårt att befinna mig i nuet och bara njuta av det. Men ögonblicken när jag står på scen är inte så. Då upplever jag tillvaron som väldigt enkel.

– Och med publiken förenas jag i det här magiska nuet, synkade kring en tanke eller en melodi. Det är på något sätt en andlig upplevelse, säger Ola Salo.

Ola Salo växte upp som yngsta barnet av fem i en prästfamilj i småländska Rottne. Hans äldre syskon höll på med musik och uppmuntrade hans kreativitet. Det fanns mycket kultur och musik i uppväxtmiljön men den kyrkliga tillvaron var ofta lite småtrist. Att sitta igenom gudstjänster, syföreningsmöten och "De äldres dag" som barn stimulerade helt klart hans konstnärliga utveckling, konstaterar Ola.

– Att ha tråkigt är ju en förutsättning för att bli en kreativ människa, har jag förstått. Då fick jag förflytta mitt behov av upplevelser till ett inre rum, och börja skapa min egen stimulans i huvudet. Det blev en grogrund för kreativitet.

Han växte upp till en sökare som ville hitta sin egen, rätta väg. Som frontfigur för bandet The Ark vågade han skriva anspråksfulla texter och vara pretentiös i ett blasé 90-tal. Belöningen blev hängivna fans som hade längtat efter hans budskap om att våga trotsa normer och finna sin egen identitet. Fortfarande blir han tackad av människor som har inspirerats och stärkts av orden och musiken.

Samtidigt har hans eget sökande gått vidare. Han beskriver vardagen som underbar om än lite tröttande, som nybliven tvåbarnspappa med en ettåring som inte vill sova om nätterna. Genom sin livspartner har han upptäckt det yogiska livet och begreppet dharma, att man har en plikt gentemot universum och en livsuppgift. Sin egen livsuppgift ser han främst inom de nära relationerna nu.

– I min tillvaro i dag handlar sökandet mycket om: hur är jag en jämställd partner och en bra förälder? Det är svåra frågor, sådant du kan ägna hela livet åt att utvecklas inom, säger Ola Salo.

– Jag ser fram mot att fortsätta jobba med mig själv och bli en tryggare människa. En som bidrar i det stora projektet för att tillvaron ska vara fylld av mer bra än dåliga saker.

Ola Salo

Fyller: 40 år den 19 februari.

Gör: Låtskrivare, sångare och artist, tidigare frontfigur i bandet The Ark.

Bor: Malmö och skånska landsbygden.

Familj: Hustru Anneli, och två barn, Judith, 6 år, och Miriam, 1 år.

Så firar jag födelsedagen: Med dunder och brak. Först med kompisfest och sedan lite spa och familjefest med syskonen. ”Däremellan trycker vi in favoritrestauranger och favoritsaker i en hel vecka.”

Om att fylla 40: ”Jag går in i 40-årsåldern med stor glädje över tillvaron. Jag har hittat min livspartner, har fått två underbara barn. Till och med lyckats ta körkort. Jag börjar rent av känna mig ganska vuxen – vuxen nog att med lugn i själen fylla 40.”

Läser: Nina Hagens självbiografi ”Bekännelser”.

Lyssnar på: Just nu progressive rock och psykedelisk folkmusik, bland annat The Lemon Twigs och ”Unhalfbricking” med Fairport Convention. Så har jag fullkomligt lyssnat sönder Frida Hyvönens ”Kvinnor och barn”.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

FödelsedagarMusik

Mest delat denna vecka

Relaterat