Owe Lott

Owe Lott till minne

Till Minne

Owe Lott, Mellösa, Flen har avlidit i en ålder av 78 år. Han sörjs närmast av hustrun Ann-Len och barnen Pernilla och Dan med familjer.

Owe, en stark personlighet, god kamrat och verklig humanist har gått bort.

Owe som växte upp i Hälleforsnäs blev hela sitt liv Flensbygden trogen. Efter folkskolan i Hälleforsnäs gick Owe i verkstadsskola och utbildade sig till svarvare, sedan kom tankarna på att bli polis. Därför gick han på Åsa Folkhögskola för att komplettera ämnen. Men Hans Rudberg på Järnförädlingen hade tidigt ett gott öga till Owe, så han lockade med utbildning till metodtekniker och Owe blev kvar på Bruket.

Owe förkovrade sig sedan i ett antal bruksutbildningar, där han också engagerade sig fackligt. Sedan blev det FFV i Eskilstuna under ett antal år. Därefter blev det Saab-Scania i Södertälje där han trivdes mycket bra och arbetade till sin pensionering. Hans sista arbetsplats blev Hedenlunda slott och konferenscenter, där han utbildade Saab-Scaniaanställda.

Owe var intresserad av människor, han hade lätt att ta kontakt och fick många vänner. Han engagerade sig i politik och rättssamhälle.

Owe värnade om de svaga som av olika anledningar hade svårt att göra sig gällande i vårt samhälle. Själv hade jag förmånen att tillsammans med honom besöka flyktingförläggningen i Mellösa ett flertal gånger och där skapa några timmars meningsfull aktivitet för de boende.

De allra flesta förknippar nog Owe med idrott och i synnerhet diskuskastning, och det med all rätt. Att det skulle bli något med kast visade han redan som 12-åring då han vann kast med liten boll med resultatet 65.40 m, ett resultat som han två år senare förbättrade till 78.90. Som 16-åring vann han i en sörmländsk tävling både diskus och kula, ”trots att stilen i ingendera gren var vad man önskade sig” som journalisten i lokaltidningen skrev.

För att få hjälp med kastträning och stil på diskuskastandet gick Owe med i Flens IF som på den tiden hade många duktiga friidrottare. Innan Owe slutade sin diskuskarriär hade han bytt förening flera gånger. 1973 gjorde han vid en tävling i Malmö sitt längsta diskuskast som mätte 62.58 m. Ett resultat som än i dag, över femtio år senare, står sig gott i internationell konkurrens.

Efter att han avslutat sin idrottskarriär som diskuskastare, hjälpte han många av vårt lands bästa kastare med teknikträning. Under en period på 80-talet var han grenansvarig för Svenska landslagskastarna i kula och diskus.

Senare hjälpte han Eskilstuna Friidrotts protesidrottare Mohammad Al-Joburi med teknikträningen, vilket bland annat resulterat i både svenska rekord och VM-medaljer.

Vi är många som saknar Owe, en verklig vän och god idrottskamrat.

Vi i Eskilstuna Friidrott vill rikta ett stort och varmt tack för hans fina insatser för ungdomen, för vår förening och för svensk idrott.

Eskil/Bengt Olof Eskilsson, ordförande Eskilstuna Friidrott

Ja, jag vill läsa mer!

Artikeln är en del av vårt Premium-innehåll, exklusivt för våra kunder

Redan kund? Då har du tillgång till alla texter, logga in för a läsa! Jag är redan kund

Läs allt för 99:-/mån

Löpande prenumeration med månadsbetalning.
Enkelt att säga upp online.

Allt det här ingår i Surfpaketet:

• Alla artiklar på sajt och i nyhetsapp
Sveriges lokalnyheter, 40 sajter och appar
• PLUS-förmåner

Vill du ha tillgång till e-tidning och papperstidning?
Se fler erbjudanden här

1
Steg 1 av 2
2
Steg 2 av 2
Ja, jag godkänner prenumerationsvillkoren