Merit Bertilsson trivs i sin nya roll som mamma till lille Philip 5 månader. Och i dag fyller hon 40 år. Philip betyder förresten "hästpojke". Hästar är Merits stora fritidsintresse. Lite rolig koppling och Philip blir kanske hästkille när han växer upp. – Han får bli vad han vill. Men Lasse vill kanske att han hellre ska få en bra "vänsterdoja", säger Merit. Foto:

"Plötsligt händer allt på en gång"

Personligt
De har lika inbjudande, pigga och glada ansiktsuttryck båda två – mamma Merit och lille Philip, 5 månader – när vi hälsar på i lägenheten på Tegelbruksgatan i Eskilstuna.En förnöjsam duo tycks det.

– Mammarollen känns naturlig för mig, säger Merit Bertilsson.

– I och för sig motsägelsefullt för samtidigt oroar jag mig för nästan allt som kan hända Philip, springer till exempel och kollar om han andas hela tiden . . .

– Hur gör man för att inte oroa sig oavbrutet?

Om någon av er läsare saknat Merit Bertilsson på Make Up Store på Kungsgatan i Eskilstuna som hon drivit i 14 år, så nu vet ni att det är hos Philip hon håller till. Hon känner sig mycket nöjd med sin livssituation.

En livssituation som förändrats radikalt på kort tid.

– Ja, så är det faktiskt och den här veckan skrev vi på kontraktet på ett hus vi köpt i Röksta. Sen är det dags att börja renovera huset och sälja lägenheten här på Tegelbruksgatan.

 

Merit Bertilsson träffade Lasse Ström på en blind-date i november 2012 som väninnan Minette Tigerfalk arrangerat.

– Det var med ögonbindel och hela köret, fortsätter Merit och skrattar vid minnet. . . Galet egentligen . . .

Visst, Lasse och Merit kände varandra lite innan dess, de träffades lite smått några gånger för 17 år sedan, men sen flyttade Lasse till Spanien och efter det till Norrköping för att vara fotbollsspelare där.

Nu är han tillbaka i Eskilstuna igen. Just nu som hjälptränare för City.

Allt "klickade" direkt efter ovan nämnda blind-date.

– Lasse flyttade in i min lägenhet dagen efter, fortsätter Merit. Man känner i den här åldern när allt stämmer, så är det bara.

 

Paret Ström/Bertilsson började prata om barn. Ingen av dem har barn tidigare. Merit visste inte ens om hon ville eller kunde bli gravid i hennes ålder. Men ödet ville att de skulle ske snabbare än planerat.

Och Philip är ett lättsamt litet charmtroll tycks det. Leendet och skrattgroparna är svåra att motstå.

Och nu fyller du 40 år också. Hur ska det firas?

– Jag hade en stor fest när jag fyllde 30, det var jätteroligt. Men den här gången blir det lugnt med bara den närmaste familjen.

Bra tid för att bli mamma för första gången?

– Ja, faktiskt. Jag har hunnit vara ute en hel del, satsat på jobbet, rest mycket och så. Nu känns det bra att leva familjeliv. Men jag tyckte det var lite jobbigt att vara gravid. Gick upp 26 kilo, åt och åt hela tiden på grund av halsbränna som blev bättre när jag åt, och förlossningen avslutades med hjässbjudning (Philip kom med ansiktet först) och sugklocka.

Flera barn?

– Svårt att tänka på nu. Vi får se hur det känns framöver.

Du jobbar med smink och flärd, hur blev det så?

– Jag visste det redan när jag var i tonåren, men var nog lite feg, så jag jobbade inom industrin några år innan jag sökte till en utbildning i Stockholm för att bli make-up-artist, fortsätter Merit.

– Jag blev klar där 1998 och samtidigt som jag hämtade mitt diplom så fanns vd:n för Make Up Store (som grundades 1996) på plats och han frågade om jag ville öppna en butik i Eskilstuna.

Merit nappade och letade sen lokal i två år innan den hon ville ha blev ledig.

– Jag gick helt enkelt in till den som hade butiken innan och frågade; "om du tänker sluta här någon gång så är jag intresserad att ta över lokalen".

Hur har dessa år varit?

– Jättebra. Jag trivs. Jag jobbar ju med glada människor hela tiden. För smink är vardagslyx. Men det var jobbigt under den period när jag även hade butik i Tuna Park, åren 2005-2008.

Längtar till att börja jobba igen?

– Philip är så liten än så jag vill inte vara ifrån honom längre stunder. Men visst längtar jag tillbaka till mina kunder och min personal i butiken, men samtidigt vet jag att de är jätteduktiga och klarar sig jättebra utan mig nu när jag är mammaledig.

I början av juni ska dock Merit jobba ett par timmar om dagen. Då har Lasse sommarlov från sitt jobb som idrottslärare på Djurgårdsskolan.

Merit Bertilsson

Född: 17 maj 1974 i Eskilstuna, uppvuxen i Gillberga.

Skolor: Lista, Gillberga, Fröslunda och tvåårig konsumtionslinje på Rinmangymnasiet. Tog studenten som 18-åring

Tidigare anställningar: Började på Grand Parfymeri i Eskilstuna redan som 17-åring, parallellt med gymnasiestudierna och jobbade sen inom industrin, på Fuji Autotech bland annat, i flera år innan hon blev egen företagare.

Nu: Franchiseföretagare till Make Up Store på Kungsgatan i Eskilstuna sedan 14 år tillbaka. Har tre anställda och mamma och pappa sköter räkenskaperna i företaget.

Utbildning: En 10 v lång kurs till make-up-artist på IMC i Stockholm, International Makeup Center.

Familj: Sambon Lasse Ström, lille sonen Philip 5 månader. Mamma och pappa i Gillberga och bror Markus med familj i Skogstorp.

Intressen: Hästar. Köpte häst som 13-åring. Har sedan ridit hela sitt vuxna liv, på Lundby säteri bland annat, förutom några års uppehåll.

Tidigare: Friidrottade en hel del som barn i Gillberga-Lista IF. – Mest höjdhopp och längd och så gjorde jag "come-back" som höjdhoppare när jag var 21. Men det höll tyvärr inte mina benhinnor för.