Rolf Dahlqvist. Foto: Roger Culmsee

Rolf Dahlqvist har slutat sina dagar

Dödsfall

Rolf Dahlqvist har avlidit. Han var på sin tid kommunalråd i Flen, och ordförande för Orienteringsförbundet i Sörmland. Samhällsuppdragen var många, såväl på lokal- som på läns- och riksnivå.

Rolf Dahlqvist föddes 1935 på sin morfars gård Sörgölet i Bie. Han växte upp i Katrineholm där han gick sjuårig folkskola. Sitt första jobb hade han som 11-åring då han blev tidningsbud för Södermanlands Nyheter. 14 år gammal började han som konditorilärling. Två år senare blev han brevbärare i Katrineholm, och senare i Flen.

Han engagerade sig tidigt för Socialdemokraterna, och fick sitt första politiska uppdrag i drätselkammaren, stadsstyret i Flen, som 23-åring. Han blev ordförande i SSU, och ordförande i arbetarekommunen. Engagemanget vidgades, och som mest hade Rolf Dahlqvist, som allmänt kallades "Dala", 32 uppdrag på lokal-, läns- och riksplanet.

Åren 1965–1976 hade Rolf Dahlqvist uppdrag i landstinget. Han var med och startade Jättunahemmet i Flen. Han hade uppdrag för Socialstyrelsen i utbildningsfrågor.

Från 1972 var Rolf Dahlqvist även handikappkonsulent med ansvar för att utveckla bland annat syncentral och länshandikappråd. Han skrev landets första länshandikappolitiska landstingsprogram. Han hade flera centraluppdrag och föreläste runt om i Sverige.

Länsviltnämnden var ett annat område där Rolf Dahlqvist engagerade sig. Under sex av sina 15 år där var han nämndens ordförande.

Orientering var ett stort intresse. Själv motionsorienterade han i 25 år och deltog i 15 femdagarsorienteringar, däribland en i Alperna. I tio år var Rolf Dahlqvist ordförande i Sörmlands orienteringsförbund, där han även hade andra uppdrag.

Rolf Dahlqvist Idrottade som simmare, bandy- och ishockeyspelare, och var med och startade Flens hockey.

Rolf Dahlqvist skrev själv ned uppgifter om sina uppdrag och sitt liv i korta drag, en diger lista. 42 år gammal, 1977, blev han kommunalråd i Flen, fram till 1983. Då fick han tjänst som marknadschef för Oppunda sparbank. 1986 blev han chef för Folkets hus i Katrineholm, och 1987 generalsekreterare för Svenska orienteringsförbundet.

Även inom musikens område bidrog han. I åtta år satt han i styrelsen för Riksförbundet Svensk jazz. I Jazz i Sörmland och Jazz i Flen var han ordförande. Han genomförde seminarier runt om i landet om länsmusikens roll.

Åren fram till att han fyllde 65 år, 2000, var Rolf Dahlqvist näringslivsansvarig i Flens kommun och projektledare för Leader+.

Rolf Dahlqvist gifte sig 1957, 22 år gammal, med sin Marianne. De bosatte sig då i en villa i Flen, och bodde där till 1983 då de köpte gården LIndkulla i Sköldinge och flyttade dit. Rolf Dahlqvist ägnade sig bland annat åt skogsbruk, och diverse projekt som att lägga logtak och bygga ny båtbrygga.

2012 gick flytten till lägenhet i Katrineholm.

Rolf Dahlqvist blev 81 år. Närmast anhöriga är makan Marianne och två barn med familjer.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

FlenKatrineholmMusikOrienteringPolitik
Relaterat