Kalla drinkar har svalkat mången strupe i sommar. Foto:

Semesterdrickande kan bli ett problem under hösten

Hälsa
annons

Under semestern dricker många mer alkohol, en vana som kan vara svår att bryta när ledigheten övergår i vardag.

— Om vardagsdrickandet fortsätter in på hösten kan det vara ett tecken på att personen har fått nya vanor som eventuellt är ett riskbruk, säger beteendevetaren Carina Bång.

Sommar, sol och ledighet innebär ofta mer alkohol än under resten av året.

I en undersökning från Sifo som gjordes i juni i år uppgav 52 procent att de dricker mer alkohol under semestern. Det så kallade vardagsdrickandet ökar också under sommaren. Drygt var tredje person uppgav att de under semestern dricker alkohol tre, fyra eller fler gånger i veckan.

— Det är kopplat till att vi är lediga, vi har inte samma åtaganden under ledigheten och vi faller ur våra rutiner som vi har under övriga året. Det här drabbar naturligtvis familjen och framför allt barnen, säger Carina Bång.

Hon har skrivit boken "Du är viktig!" som vänder sig till familj, vänner och andra anhöriga till personer som har problem med alkohol eller droger.

— Alkohol leder ofta till konflikter inom familjen eftersom alkoholen påverkar hjärnan. Vi tar beslut, gör och säger saker vi kanske inte skulle ha gjort om vi var nyktra. Konflikter leder till besvikelse och frustration i familjen. Barn påverkas av relationerna och stämningen i familjen. Det gör att även om mamma och pappa dricker när barnen somnat så kan det dagen efter finnas en isande tystnad, pikar eller en pågående konflikt som barnen påverkas av, säger Carina Bång.

Carina Bång är beteendevetare och har länge arbetat med att stödja de som är anhöriga till personer med alkohol- och drogproblem. Foto:

För en del personer är det svårt att dra ner på alkoholen efter semestern.

I fjol gick IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, igenom de svar de fått i testet "Alkoholprofilen" där man kan testa sina alkoholvanor genom att svara på frågor på nätet.

Svaren visade att 23 procent av de som tog testet under juni och juli hade haft dåligt samvete eller skuldkänslor på grund av sitt drickande minst en gång i månaden under det senaste året. När IQ gick igenom svaren från de första veckorna i augusti, då semestrarna för många gick mot sitt slut, hade den siffran gått upp till 35 procent.

Deras slutsats var att fler oroade sig för sina alkoholvanor efter sommaren.

— Om en persons vardagsdrickande fortsätter in på hösten kan det vara ett tecken på att personen har fått nya vanor som eventuellt är ett riskbruk. För kvinnor räknar man riskbruk som 9 standardglas per vecka, eller 14 standardglas om du är man. Det är inga absoluta siffror. För vissa personer är det riskfyllt att dricka mindre än så, säger Carina Bång.

Hur vet man att någon i ens närhet dricker för mycket?

— Det kan vara svårt att veta. Men det kan exempelvis vara att man märker att personen dricker mer eller oftare än vanligt. Det behöver inte betyda att personen har utvecklat ett alkoholberoende, men personen kan ha utvecklat ett riskbruk och behöver därför se över sina vanor. Sedan kan man också märka att det börjar påverka personens beteende, exempelvis att personen verkar påverkad i situationer där den tidigare inte skulle ha varit det, eller verkar missköta andra åtaganden i livet.

— Ytterligare en signal är att personen inte kan sluta dricka. Vid en middag kan personen tömma glaset fortare än andra. När andra är nöjda och inte vill dricka mer kan den med alkoholproblem korka upp en vinare till, säger Carina Bång.

Vad ska man göra som anhörig?

— Anklagande och skuldbeläggande leder bara till försvar. Personen känner sig attackerad och behöver förneka eller går till personangrepp. Genom att uttrycka sin oro och omtanke ökar möjligheterna att skapa ett bättre samtal.

Viktigt att tänka på, enligt Carina Bång

"Många anhöriga härdar ut situationer där den andre är påverkad, och mår sedan själv väldigt dåligt. Även om det inte är de anhörigas drömscenario att lämna situationen då personen är full, drömscenariot hade varit att personen var nykter, kan det ändå vara det hälsosammaste valet att välja att göra något bättre av sin tid än att vara kvar och härda ut."

"Om det finns barn inblandade behöver man också se hur alkoholkonsumtionen påverkar barnet. Prata med barnet och låt det uttrycka sina tankar och känslor. Förminska inte barnets upplevelse. Försök i stället hitta sätt att skapa trygghet för barnet och minska deras närvaro med personen som är alkoholpåverkad."

Om man behöver hjälp

Carina Bång tipsar om Alkoholhjälpen.se där hon är medarbetare. Där kan man läsa information, och på ett anonymt forum kan man skriva med andra personer som är oroliga för sin alkoholkonsumtion.

Hon tipsar också om Alkohollinjen dit man kan ringa anonymt för att prata med en alkoholterapeut, det finns också flera tester på internet där man kan testa sin alkoholkonsumtion om man är orolig.

Ett annat alternativ är att söka sig till AA (Anonyma alkoholister). Carina Bång tipsar också om att prata med personer i umgänget som har haft samma problem.

"Man ska veta att det inte är kört. Väldigt många människor har lyckats vända en negativ spiral gällande alkoholkonsumtionen till att bli fria från de negativa konsekvenserna av alkohol", säger hon.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

AlkoholHälsaPersonligt
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka