— Man kan alltid välja att se saker ur en positiv synvinkel. Jag försöker göra det så mycket jag kan i livet. Att förgylla tillvaron för andra är det bästa man kan göra, säger solstrålen Sten Åke Sköld i Eskilstuna. Foto:

Sten Åke Sköld: "Att förgylla tillvaron för andra är det bästa man kan göra"

Solstrålen

Att hjälpa andra och tänka på socialt utsatta människor i samhället har alltid varit hans ledstjärna. Och även nu, långt efter pensioneringen viger han med varmt hjärta ett antal timmar i veckan åt att glädja ensamma Eskilstunabor. Sten Åke Skölds uppskattade engagemang gör honom till årets första solstråle i Eskilstuna-Kuriren.

— Att Sten Åke kommer hem till mig en gång i veckan och pratar en stund betyder så väldigt mycket för mig, som bor ensam och har rullator. Han är verkligen en solstråle som förgyller ensamma människors tillvaro.

Det säger Jan Andersson i Eskilstuna och tycker att tidningen ska uppmärksamma hans vänlige och hjälpsamme vän.

Sten Åke Sköld själv blir ytterst blygsam när han får höra att han nominerats till solstråle och att vi gärna vill ha honom med i Eskilstuna-Kuriren. Han tvekar lite, ovillig att framhålla sig själv på något vis, men blir samtidigt glad för de uppskattande orden.

Till Eskilstuna kom han 1975 efter att tills dess ha bott kvar i födelsekommunen Katrineholm. Här jobbade han först på Hällbyanstalten, och var övervakare inom kriminalvården, innan han fick anställning inom kommunens socialtjänst. Han har varit teamledare för ett stödteam, ingått i jouren och jobbat de flesta av sina yrkesverksamma år med stödinsatser för människor som av olika skäl har behov av hjälp.

Eskilstunabon Sten Åke Sköld blev årets första solstråle. Vem blir nummer två? Tipsa oss om du känner någon du vill vi ska uppmärksamma. Har du en solstråle i din närhet? Någon som förgyller din dag och gör det där lilla extra för dig eller någon annan i din närhet? Hör av dig på personligt@ekuriren.se eller ring 016 – 15 60 00. Foto:

Engagemanget pensionerade han sedan inte helt, utan i flera år har han nu ingått i kommunens kontaktmannaskap.

— Nu är det nog mest bara jag kvar, och i dag har jag tre-fyra äldre, ensamma män jag håller kontakt med och besöker en eller ett par gånger i veckan, året runt. Jag ser till att de har det bra och kopplar in hemtjänsten vid behov, men först och främst handlar det om att vi pratar, diskuterar och umgås en stund.

— Vi pratar om allt. Ofta vill de prata om tider som flytt och saker de gjort. Det är väldigt intressant och värdefullt, och ger också mig väldigt mycket. Jag känner mig uppskattad. Och vi skrattar gott tillsammans, det är viktigt, även om samtalen kan bli både djupa och allvarliga.

Sitt sociala patos har han alltid haft, konstaterar Sten Åke. Redan i unga år reagerade han starkt när andra människor behandlades illa eller orättvist, inte minst flickor och kvinnor.

— Jag har alltid vänt mig emot orättvisor, och upprörts över folk som säger att man ska hålla sig till sin klass eller klä sig på ett visst sätt.

Sten Åke har varit lika mångårigt passionerad kring kunskap, och att lära sig nya saker. Och även det sitter i än. Efter sjuårig folkskola blev det så småningom studentexamen via folkhögskola, och genom åren har han sedan läst ett antal universitetskurser.

— Framför allt är det historia och statskunskap jag förkovrat mig i. Och jag håller på än.

Jag försöker göra det så mycket jag kan i livet.

Han läser mycket i allmänhet, och kanske är det etymologi – läran om ords språkhistoriska ursprung, släktskap och utveckling – han älskar i synnerhet. Under samtalet ger Sten Åke många exempel på sina kunskaper i ämnet, som han snabbt utvecklar till briljanta ordvitsar och roliga klurigheter. Vi blir inte förvånade när han berättar att han har ett litet förflutet inom revyvärlden. Och till sin dotter på Nordiska museet har han lämnat ett stycke folklivshistoria: texter han skrivit om ett antal av de "kufar"; udda gubbar och gummor, som fanns i hemstaden.

Att ha sex barn, varav det yngsta är 26, bidrar också det till att hålla honom ung i sinnet och aktiv på olika sätt. Han är omgift och har de två yngsta barnen med sin nuvarande fru – som är socialsekreterare.

Dessutom är Sten Åke Sköld en inbiten idrottare sedan barnsben. Genom åren har han varit aktiv inom såväl bandy och fotboll som friidrott. Bandy lirade han i 40 år, och var 54 när han klev av matchisen. Löpningen håller han fortfarande på med. På tävlingsnivå.

— Ja, det har blivit ett antal Veteran-SM nu. Jag har tävlat i sprint; 60 meter inomhus, och 100 och 200 meter utomhus. Och planen var att jag skulle vara med även i år, när tävlingarna avgörs i Västerås första helgen i mars. Men jag har fått lite ont i ett knä och håller tummarna för att det hinner bli bra.

Även musik och dans har alltid intresserat. Sten Åke har en stor samling 78-varvare därhemma och dansar närhelst tillfälle ges och knäet hänger med.

Den som träffar honom inser snabbt varför han är omtyckt, och varför Sten Åke Sköld nominerats till solstråle.

— Man kan alltid välja att se saker ur en positiv synvinkel. Jag försöker göra det så mycket jag kan i livet. Att förgylla tillvaron för andra är det bästa man kan göra.

Sten Åke Sköld

Ålder: Fyllde 80 år den 11 december. "Ungarna undrar om jag lagt på moms på åldern, men jag har faktiskt nått 80, hur underligt det än känns."

Bor: På Söder i Eskilstuna. Är född och uppvuxen i Katrineholm.

Familj: Fru, sex barn, sju barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Läs mer om dessa ämnen

Platser/EskilstunaSeniorerSocialtjänst