Niklas Zandelin arbetar mycket med sina företag, men när han är ledig och hemma i Strängnäs passar han på att ägna sig åt sitt stora intresse för triathlon. I dag fyller han 50 år. Foto:

Strängnäsbon Niklas Zandelin hittar energi i träningen

Födelsedag
annons

Strängnäsbon Niklas Zandelin har varit egenföretagare under nästan hela sitt liv. Arbetet tar mycket tid – men dagens jubilar hämtar ny energi genom att träna.

Niklas Zandelin har bott i Strängnäs sedan 2001. Han kommer från början från Stockholm och letade egentligen efter ett hus där. Men frun Erica är från Strängnäs och när de körde förbi ett hus från 1917 i staden så gillade paret vad de såg.

Senare fick de reda på att huset var till salu. Sedan dess har de varit Strängnäsbor.

— Vi tittade på huset och när vi gick in sa vi direkt "här ska vi bo", säger Niklas.

Niklas startade företaget Eze System 2011, tillsammans med sin kollega i USA. Företaget har kontor i Eskilstuna och Sacramento i Kalifornien.

— Vi jobbar med 'internet of things' och automation. Jag jobbar inte med webben som vi är vana vid när vi sitter framför datorn, utan det handlar om de många sakerna som kopplas upp till nätet. Det handlar om allt från energimätning hos energimyndigheten, övervakning av hjärtstartare i England och mandelodlingar i Kalifornien.

Niklas förklarar att företaget säljer en hårdvara, som ser ut ungefär som en router, som är ansluten till internet. Med hjälp av den kan man i sin mobil eller dator se i realtid hur saker som man kopplat till hårdvaran fungerar. På det sättet kan man med hjälp av internet se att en kyl har rätt temperatur eller att en generator på en arbetsplats inte har stannat.

— Vi har till exempel många kunder i Australien. Man säger ibland att allt i Australien vill döda en, och där är det vanligt med kylar där man förvarar vaccin, serum och annat som skyddar mot till exempel djurbett. Då vill man veta att kylen har rätt temperatur, säger Niklas.

Arbetet innebär mycket jobb och mycket resor. För att återhämta sig och hitta ny energi ägnar han sig åt träning.

— Jag håller på med triathlon och vi är ett ganska stort gäng i Strängnäs som brukar träna tillsammans. Det brukar bli några löparlopp och triathlonlopp per år, säger han.

Den triathlondistans som Niklas kör innefattar 1500 meter simning, 4 mil cykling och en mil löpning.

— Träningen och att ta hand om ett hus från 1917 tar en hel del tid, så jag fyller upp tiden. Men jag tycker också mycket om att åka skidor och vi har ett hus i Vemdalen dit vi brukar åka med familjen. På vintern åker vi skidor och på sommaren vandrar vi gärna där.

— Att träna blir ett sätt att koppla av och att få energi till att jobba och åka på arbetsresor. Min pappa är 77 år gammal och han kör fortfarande Lidingöloppet, så han är en bra förebild, säger Niklas.

Ett annat stort intresse är att resa.

— Jag tycker det är härligt med nya intryck och platser. Jag gillar att äta ny mat och träffa nya människor. Om jag reser med jobbet försöker jag alltid lägga det så att jag reser en dag innan eller efter för att inte bara arbeta och vara på flygplatser när jag är utomlands. Jag älskar också att gå på nya ställen, de jag reser med kan bli förvånade när jag vill gå till fots mellan olika platser, även om det tar en och en halv timme.

Niklas har ett stort engagemang för politik, men det har han fått lägga åt sidan på grund av tidsbrist. Han satt tidigare i kommunfullmäktige och var ordförande för Moderaterna i Strängnäs.

— Det är många som sysslar med politik när de är unga och inte har skaffat barn än. Sedan hinner de inte med det längre utan tar upp det när de är äldre. Politiken tog otroligt mycket tid, säger han.

Viljan att driva sina egna företag i stället för att vara anställd har Niklas haft med sig länge.

— Jag startade mitt första företag redan på gymnasiet. Jag hade ett som sålde slipsar och boxershorts och ett som anordnade fester, berättar han.

Efter den företagsamma tiden i gymnasiet studerade han ekonomi och sociologi på Handelshögskolan i Göteborg. Han har också jobbat som anställd, men det var bara under ett par-tre år.

— Jag jobbade på Scania i mitten av 90-talet. De var tidiga med att ha en egen hemsida, även om den var väldigt enkel. Det var internet jag kom in och jobbade med på Scania. Efter det blev det naturligt för mig att fortsätta jobba med internet, men på egen hand.

Efter det har Niklas Zandelin haft både ett konsult- och analysföretag inom IT och ett rekryteringsföretag.

Men nu ligger som sagt fokus på Eze System. Tillsammans med sin kompanjon startade han för ett par år sedan också företaget Cabnet, där de sysslar med liknande lösningar som på Eze System, men med inriktning på byggbranschen. Med hjälp av Cabnet kan man i sin mobil eller dator mäta saker som temperatur eller energi på byggarbetsplatser, eller styra timers på distans.

— Byggindustrin är en av de minst digitaliserade marknaderna, så nu jobbar vi mycket med det. Vi vill hjälpa byggindustrin och det finns mycket att göra för att den ska bli mer effektiv.

När tidningen träffar Niklas några dagar innan femtioårsdagen har han fortfarande inte planerat exakt vad som kommer hända på födelsedagen.

— Jag tror att min fru kanske hittar på något. Men på kvällen ska vi i alla fall ha öppet hus för släkt och vänner, säger han.

Niklas Zandelin

Fyller: 50 år.

Bor: Strängnäs.

Familj: Frun Erica som har dottern Sofie, 20, sedan tidigare, barnen Rebecka, 13 och Isak, 12.

Arbete: Egenföretagare.

Intressen: Träna och att resa.

Favoritresemål: San Francisco.

annons

Mest delat denna vecka