Iris Blomkvist, Ingrid Johansson, Majvor Gustavsson, Dagny Törnkvist och Birgit Sundelius gick i samma klass i början av 50-talet, och tycker fortfarande så mycket om varandra att de ses ett par gånger om året. Den här gången kom dessa fem, av det tiotal vänner som i dag håller kontakten. Foto:

"Vi har fortfarande så roligt tillsammans"

Klassåterträff

De var 32 från början. 32 tjejer som gick i samma klass på Fristadsskolan, och som gick ut åttan 1952. Men till skillnad från många andra klasser, vars elever snabbt sprids med vinden åt olika håll efter skolavslutningen, har den här hållit ihop. Med ett par undantag har de träffats varje år.

— Nu på slutet har vi setts två gånger om året. Vi vill hinna ses så mycket som möjligt, man får passa på, säger Iris Blomkvist, som varit sammankallande i 58 år.

I lördags möttes fem glada damer av årgång 1936 på restaurang Akropolis i Eskilstuna.

— Vi har så roligt tillsammans, och tycker fortfarande så mycket om varandra, berättar Iris Blomkvist.

Sommaren 1952 gick de 32 flickorna ut folkskolan, och hade då gått i samma klass från årskurs fem när de kom till Fristadsskolan från olika skolor i kommunen. Efter skolavslutningen och sommaren blev det en gemensam klassresa till Jönköping och Vadstena.

Avgångsklassen 1952 på Fristadsskolan i Eskilstuna. Foto:

— Det var vår kära lärare Signhild Wallin som uppmanade oss att se till att träffas igen redan samma höst, för att behålla den fina sammanhållningen vi hade i klassen. Vi missade sedan ett par år, men därefter har vi setts minst en gång om året, och Signhild var också med länge.

Under några år turades de om att vara sammankallande, men de senaste 58 åren har uppgiften legat på Iris.

— Fördelen för mig är ju att jag får prata med allihop redan inför träffarna, då kan jag slappna av lite och måste inte hinna prata så mycket när vi ses utan bara njuta av kalaset.

— Jag har bett de andra att hålla mig uppdaterad på adresser och telefonnummer, och det har de gjort i alla år nästan allihop. För några är det inte lika viktigt att ses längre. Det får man respektera. Och tre har jag tappat bort på äldre dar. Jag vet inte längre om de lever eller har gått bort, det är jättesynd och jag vet inte hur jag ska leta efter dem. Pastorsexpeditionen kan inte hjälpa mig och tyvärr har jag själv ingen dator.

Såvitt hon vet är de 13 klasskamrater som är i livet i dag.

— Under ett år var de tre som dog, det var tragiskt. Vi ser alltid till att skicka blommor och en hälsning till de anhöriga.

Iris själv fick en hjärtinfarkt 2012 och låg på sjukhuset när det var dags för klassträff.

— "Då ställer vi väl in" sa de andra, men jag sa åt dem att absolut träffas ändå och gjorde i ordning en kontaktlista åt dem. Och de ringde från träffen så jag fick prata med alla. Det visar väl hur fin sammanhållning vi har, vi är rädda om varandra.

— Mina klasskamraters vänskap och vilja att träffas är vad som gör att jag fortsätter planera och arrangera våra möten, konstaterar Iris Blomkvist. Foto:

De flesta bor kvar i trakten, någon i Skåne, någon på andra sidan Mälaren. De har setts på Pilkrog, restaurang Flaneur, hemma hos Iris och hennes man, och sedan många år är Akropolis mötesplatsen för middag och samtal – alltid med lika delar skratt och allvar. Det blir samtal såväl om vad som händer i världen som om senaste nytt kring barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Och förstås många tillbakablickar på skol- och ungdomstiden. Alltid med ett antal fotografier att prata om och minnas kring.

Vad ger de för råd till klasser som vill hålla kontakten efter skolslutet?

— Man ska värna om varandra, hör av er och var intresserade av varandra på rätt sätt. Många verkar ha uppfattningen att man ses på klassåterträffar bara för att prata skit, och det beror förstås på hur sammanhållningen och stämningen var under skolåren. Men vi som tyckte så mycket om varandra i skolan gör det fortfarande, och det tror jag är tack vare våra täta träffar. Vänskapen har bara djupnat.

— Men allt vet vi inte om varandra, det ska man ju inte göra, ler Iris Blomkvist.

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFristadsskolan

Mest delat denna vecka