Vi från PRO hävdar, för övrigt tillsammans med samtliga övriga rikstäckande pensionärsorganisationer, att det är precis tvärtom. Vem som vill kan gå in i Skatteverkets tabeller över preliminär skatt och konstatera, att pensionärer betalar skatt enligt kolumn 2, medan en löntagare betalar enligt kolumn 1. För en pensionär med 15 000 kronor i månaden i pension innebär detta att skatten är cirka 3 600 kronor högre per år än för en löntagare med motsvarande inkomst.
Ledarsidans argumentation bygger på ett märkligt sätt att resonera. Socialavgifterna räknas aldrig in i skatteuttaget, i varje fall inte av seriösa skattedebattörer. Arbetsgivarens lönebikostnader är en helt annan sak än skatteuttaget för den enskilde.
Den skillnad, som finns i skatteuttag mellan löntagare och pensionärer, är ett resultat av de jobbskatteavdrag, som genomförts av den nuvarande regeringen, en skillnad som inte fanns tidigare. Pension är att betrakta som uppskjuten lön, eftersom pensionärerna fått avstå från löneutrymme för avsättningar till pensionssystemet. Pension ska därför beskattas på samma sätt som lön. Allt annat är djupt orättvist.
Bengt Sibbmark
Sakkunnig i pensionsfrågor PRO
Lola Nilsson
PRO Strängnäs och före detta ledamot i PRO:s riksorganisations styrelse
SVAR: Det relevanta är hur mycket skatt som faktiskt betalas in, inte i vilken kolumn i Skatteverkets tabeller inbetalningen bokförs. Sociala avgifter som inte är kopplade till förmåner är ren skatt, som minskar löneutrymmet, bruttolönen och nettolönen efter inkomstskatt. Pensionärer betalar inte dessa löneskatter.
Jobbskatteavdraget har minskat överbeskattningen av löntagare i förhållande till pensionärer. Det innebär att exempelvis personal i äldreomsorgen – en för PRO inte helt ointressant verksamhet – nu har en marginalskatt som ligger under kommunalskattesatsen. Det sänker trösklarna in i arbete och gör det mer lönsamt att gå från deltid till heltid.
En pensionärsorganisation borde välkomna sådant.
Ledarredaktionen