Det saknas en samstämmighet bland personalen inom socialnämndens ansvarsområde i Vingåker i synen på delade turer, menar Robert Skoglund (S). Foto:

Det behövs en samsyn om delade turer

Replik

I en ledartext signerad av Susanne Nyström (13/3) frågar hon kommunerna om det inte går att slopa de delade turerna inom äldreomsorgen.

Det här är en replik. Repliken är en text där man ges möjlighet att bemöta information i en tidigare ledare, debattartikel eller insändare. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Hon tycker det är ett oskick att kräva det av medarbetarna.

I Vingåkers kommun har vi haft ett tydligt politiskt mål om att minska dessa arbetspass. Vi har målmedvetet haft krav på verksamheterna att sträva mot detta.

Har vi lyckats? Svaret på det är båda ja och nej.

Under de senaste fyra åren har vi minskat antalet delade pass. Men den senaste tiden har dock dessa återigen börjat öka. Vilket är en besvikelse.

Varför lyckas vi inte minska dessa då? Ja svaret på den frågan är att det är fler faktorer som spelar in och som då påverkar antalet. Ett är att vi har som norm att alla har rätt till att jobba heltid. Ett annat är att en del personal inte vill jobba så många helger. Det är ju ganska förståeligt att man vill vara med sin familj på helger. Men vi bedriver samma vård om omsorg på helgerna som vi gör i veckorna.

Jag minns min tid som busschaufför i Stockholm. När vi körde som mest var det på mornarna och sena eftermiddagar. Det var ju då många skulle fram och tillbaka till sina jobb, skola och annat. Därför blev det många delade turer jag jobbade. Jag tyckte ofta att det sociala livet fick stå tillbaka för att orka jobba.

Min och partiets övertygelse är att vi inte skall ha delade arbetspass. Men för att komma dit behövs stora förändringar i tankesättet i hur och på vilka tider man jobbar. Vi behöver ha system som upplevs som rättvisa. Vi behöver ha ordentliga ekonomiska muskler för att göra dessa förändringar.

Det som jag som politiker ändå uppfattar, är en splittring i frågan. Vi får inga tydliga signaler ifrån de fackliga organisationerna eller en samstämmighet bland vår personal.

Och det kanske inte är så konstigt. För när vi försöker minska de delade passen så får man till exempel längre och fler pass på helgerna. Att göra dessa förändringar inom den ekonomiska ramen vi har låter sig inte göras. Men vi måste ha ambitionen och viljan till att få bort detta arbetssätt. Men för att lyckas behöver vi ha en samsyn kring frågan, och där är vi inte ännu.

Robert Skoglund (S)

Ordförande för socialnämnden i Vingåker

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Vingåkers kommunKommunalpolitikReplikÄldreomsorg
Relaterat